Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom je prva alternativna opcija neki kiosk ili restoran brze hrane.
Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vrijeme, to je prihvatljivo.
Međutim, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbjegavati u širokom luku. Pogotovo što nerijetko u restoranima brze hrane pojedemo više nego što smo htjeli, prenosi B92.
Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje bi svakako trebalo da preskočite. Oni se pripremaju se u dubokom ulju.
"Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju. Izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli.
To može dodatno da začepi arterije. To može da dovede do srčanog i moždanog udara", upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar.
On dodaje:
"Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija. Izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je pretjerano dovodi do hemijske neravnoteže u tijelu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umjereni."
Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition. U njemu je učestvovalo 4.500 odraslih osoba.
Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput sedmično imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.
Ovdje nije problem u namirnici, već u načinu pripreme.
Krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.