OGRANIČITE NJIHOV UNOS

Kardiolozi upozoravaju: Ovih osam namirnica su najgore za naše srce

Čuli ste mnogo puta da faktori povezani s načinom života, poput tjelovježbe, pušenja, stresa, alkohola i spavanja mogu utjecati na zdravlje srca bilo na pozitivan ili negativan način. Tom popisu treba dodati još jedan ključan faktor, a to je hrana koju unosite u sebe svakodnevno. Hrana može direktno utjecati na naše kardiovaskularne funkcije, primjerice podižući vrijednosti krvnog pritiska ili razinu holesterola u krvi.

"Kad spojite ne najbolje odabranu vrstu hrane s drugim faktorima, to može povećati razinu upale u tijelu. Na primjer, prekomjerno masna, slana i zaslađena hrana u kombinaciji s manjkom sna i sjedilačkim načinom života izlaže kardiovaskularni sistem velikom stresu", pojašnjavaju stručnjaci te dodaju da je dobra vijest to što promjenama u načinu života i davanjem prednosti zdravoj hrani možete učiniti mnogo za zdravlje svog srca. Srce je fantastičan organ koji svakog dana napravi oko 100.000 otkucaja i održava vas na životu. Stoga imajte na umu da unosom određene hrane pomažete srcu da ostane zdravo, dok unosom neke druge hrane povećavate rizik za srčane bolesti i moždani udar. Prema mišljenju kardiologa, ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati želite li sačuvati zdravo srce. Naravno, smijete ih pojesti s vremena na vrijeme, ali one ne bi smjele biti dio vaše svakodnevne prehrane.

Crveno meso

Crveno meso obiluje holesterolom i zasićenim mastima. Stoga, prije nego što navalite na sočan odrezak, imajte na umu da su životinjske masti prisutne u crvenom mesu naročito štetne za srce i arterije te da bi trebale činiti samo minimalan postotak u ukupnoj prehrani. S obzirom na to da naše tijelo ipak treba proteine, bolje je odabrati izvore proteina koji su zdraviji za srce, poput piletine, puretine, ribe i morskih plodova. Ili još bolje, posegnite za biljnim izvorima proteina, poput tofua, leće, slanutka ili crnog graha umjesto za životinjskim proteinima. Ako mesožder u vama i dalje žudi za crvenim mesom, pojedite ga, ali neka to bude rezervirano samo za posebne prilike i povremeno, a nikako ne redovito, kao dio svakodnevnog jelovnika.

Mesne prerađevine

Osim što su pune zasićenih mastima, sadrže i visok udio natrija, a i jedno i drugo povezano je s povišenim rizikom za srčane bolesti. Za redovitu konzumaciju ipak odaberite nešto zdravije.

Prženi krompirići i ostala pržena hrana

Ima li šta ukusnije od tih hrskavih štapića prekrivenih solju i još uronjenih u kečap? Pa, ako pitate kardiologe, oni će vam reći da je sve bolje od toga! Prženi krompirići, kao i ostala pržena hrana, sadrže visoku razinu zasićenih masti i trans masti, dva tipa masnoće koja su naročito loša za zdravlje srca. Uz to prženi krumpirići sadrže i so, koja predstavlja dodatnu prijetnju kardiovaskularnom zdravlju. Sljedeći put kad poželite pržene krompiriće, pripremite one iz rerne: narežite krompir na prutiće i pecite ga u rerni s maslinovim uljem. To je mnogo zdravije za srce nego da krompir pržite u dubokom ulju. Isto tako, preskočite sendvič s pohovanom piletinom i radije između dvije polovice peciva ubacite piletinu pečenu na grillu.

Povrće i supe iz konzerva

Još jedna potencijalno problematična grupa namirnica je konzervirana hrana, naročito juhe iz konzerva (kao i one iz kesica), jer je bogata solju. Čak i u konzerviranom povrću, koje je inače zdravo, često se dodaje so kao konzervans pa je stoga preporuka stručnjaka da ga isperete pod vodom prije konzumiranja. U svakom slučaju, obratite pažnju na deklaracije te prednost dajte konzerviranoj juhi ili povrću koji sadrže manje od 300 mg natrija po obroku.

Zaslađeni napici

Gazirano piće uz ručak s nogu, energetsko piće prije treninga… Iznenadili biste se koliko je dodanog šećera u mnogim vrstama hrane i pića koje redovito konzumirate. Šećer je uzrok debljanja, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i debljine, a sve to je loše za vaše srce. Osim toga, šećer može utjecati i na krvne žile jer dovodi do povišene razine triglicerida i takozvanog lošeg ili LDL holesterola. Naposljetku, ali ne i najmanje važno, šećer je povezan s upalom u tijelu, a upala je u podlozi brojnih srčanih i drugih hroničnih oboljenja. Drugim riječima, ako već jedete žitarice za doručak, pažljivo čitajte deklaracije i birajte one s minimalnim udjelom šećera.

Čips i ostale grickalice

Ne nazivaju ih bez razloga „junk” hranom. Te primamljive vrećice s čipsom ili raznoraznim hrskavim inačicama s dodatkom okusa sira, luka, čilija i slično zapravo su visoko prerađena hrana koja je pržena i uz to krcata aditivima i solju. Kod takve hrane zaista nema ama baš ničeg zdravog ni korisnog. Ona može samo doprinijeti debljanju, razvoju srčanih bolesti i povišenom riziku za srčani udar. Imate li napad žudnje za grickalicama, preskočite čips i umjesto toga posegnite za šakom orašastih plodova, sjemenki ili čipsom od sušenog voća.

Pekarski proizvodi, keksi i kolači

Iako su često vrlo ukusni, hljeb, peciva, keksi i kolači sadrže visoke količine šećera i masti. Naravno da si ih možete povremeno priuštiti, ali bilo bi najzdravije za srce i organizam općenito da ne budu uobičajen i redovit dio vašeg jelovnika. Dajte prednost zdravijim opcijama, poput voća i orašastih plodova, kad se zaželite slatkog, a pekarske proizvode konzumirajte samo u posebnim prilikama.

Rafinirane žitarice

Dovoljno je reći da je učestala konzumacija rafiniranih žitarica, poput bijelog hljeba, riže ili tjestenine, povezana s povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Rafinirane žitarice i proizvodi od njih imaju niži udio vlakana koja su zdrava za srce i nemaju brojne korisne fitonutrijente koji su prisutni u proizvodima od cjelovitih žitarica. Dakle, omiljeni recept, ne morate izbaciti s jelovnika, već ga pripremite s integralnom tjesteninom, rižom ili hljebom.