tradicionalna poslastica

Kažu da je ovo najbolji recept za hurmašice. Savršeno su mekane i sočne

Hurmašice su tradicionalna poslastica koja se pravi od pečenog tijesta prelivenog agdom. Tijesto se prvo ispeče, a zatim se kupa u agdi.

S ovim receptom ne možeš pogriješiti jer zaista nije kompliciran. Iako ćete pronaći da hurmašice mogu biti turske ili bosanske, riječ je o istom desertu koji se priprema na isti način uz jedan jedini izuzetak - u turskoj verziji u sredini je očišćena jezgra oraha, no možeš praviti i bez nje. Za pripremu će vam trebati veći čisti pleh za pećnicu kojeg nećete mastiti. Hurmašice su još bolje kad odstoje preko noći – ako im dotad uspijete odoljeti!

Tijesto sastojci

  • 2 jaja
  • 250 g šećera
  • 4 kašikejogurta
  • ½ praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika ulja
  • 450 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g oraha (za punjenje)

Agda sastojci

  • 250 g šećera
  • 500 ml vode
  • Sok od pola limuna
  • Nekoliko tankih kriški limuna

Priprema

  • Umuti jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte ulje, jogurt i omekšani maslac pa sve dobro izmiješajte.
  • Postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Mijesite dok ne dobijete mekano, ali kompaktno tijesto.
  • Od tijesta uzmite male komade i rukama oblikujte duguljaste hurmašice. U sredinu svake utisnite polovinu oraha i lagano zatvori. Ako želite onaj prepoznatljivi uzorak, pritisnite ih na rende.
  • Posložite hurmašice na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici. Prvih 5-10 minuta pecite na 200°C dok ne porumene, zatim smanji na 180°C i pecite još 30-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
  • Dok se hurmašice peku, napravite agdu – pomiješajte vodu i šećer u loncu i pustite da zakuha. Dodajte limunov sok i kriške limuna, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta.
  • Kad su hurmašice gotove, ostavite ih da se malo ohlade, pa ih prelijte toplom (ne vrućom) agdom. Ostavite ih nekoliko sati da upiju sirup i postanu sočne.