Kefir je poznat kao "eliksir mladosti". Snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.
Kefir je zdrav napitak pun probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji su korisni za zdravlje.
Ali, ljekari ističu, veoma je važno u koje vrijeme ga pijete kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti.
Poznato je da su fermentisani mliječni proizvodi riznica aminokiselina. Odnosno proteina, koji pomažu kod pravilne igradnju mišića i tkiva u cijelom tijelu.
"Ovi sastojci su posebno potrebni djeci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mlijeka, kefir ima veliku prednost", njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare", objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo.
Ljekari ističu da je kefir najboilje piti ujutru, na prazan stomak, kao i prije spavanja. U prvom slučaju poboljšava varenje, a u drugom potiskuje osjećaj gladi i preko noći "puni" crijeva korisnim bakterijama.
Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, možete ga piti neposredno prije spavanja. Osim toga, postoje još neki sastojci u kefiru koji su veoma korisni za zdravlje: pun je vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena.
Takođe, sadrži i minerale - fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno djeluju na telo, piše Mondo.