Životni stil

Kifle sa džemom koje vraćaju u djetinjstvo

Sastojci:

100 ml vode

300 ml mlijeka

20 g kvasca

1 kašičica šećera

2 jaja + žumance

malo soli

30 ml ulja

korica limuna

800 g brašna

džem po želji

Priprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte mlaku vodu i šećer. Kad kvasac nadođe, dodajte jaja, mlako mlijeko, ulje, koricu limuna, brašno, so i zamijesiti glatko tijesto.

Pokriti da odmara 30 minuta. Istresti na sto, pa seći 100 g za veće i 50 g za manje kifle.

Svaki komad obraditi rukom i pokriti folijom i krpom da odmori 10 minuta.

Oklagijom razviti po dužini i širini i premazati ga džemom.

Redati u podmazan pleh. Pokriti da naraste oko 15 minuta pa premazati žumancetom.

Peći na 210 stepeni oko 30 minuta, pa pokriti krpom da sačuvaju mekoću.