Magazin

Kijevska torta: Simbol glavnog grada Ukrajine, priprema se dva dana, ali vrijedi truda

Postoje različite varijante priča kako je nastala, a danas se, zbog dugotrajnog postupka, priprema samo za posebne prilike

Kijevska torta slatki je simbol ukrajinskog glavnog grada, kako opisuju ovu slojevitu poslasticu na stranicama Authentic Ukraine. Vjeruje se kako je prvi puta napravljena prije više od 60 godina, a postoje dvije varijante priče kako je zapravo nastala. Jedna od njih govori kako su slastičari u Karl Marx tvornici, danas poznatoj kao Roshen slastičarnica, bjelanjke slučajno zaboravili spremiti u hladnjak, a druga priča govori kako je Kijevska torta osmišljena puno prije te kako je za to zaslužna tada 17-godišnja Nadežda Černogoral. Mlada zaposlenica slastičarnice najprije je bila zadužena za ukrašavanje slastica, a kada je jednom napravila Kijevsku tortu, svi su se oduševili. Nakon što je 1956. priznata kao Kijevska torta, godinu poslije, ova je slastica osvojila bronzanu nagradu na slastičarskom natjecanju, a nakon dvije godine i zlato. Recept kakav poznajemo danas patentiran je 1973. godine, piše Dobra hrana.

Iako su s godinama slastičari eksperimentirali s načinima pripreme ove torte, dodavali i oduzimali sastojke, baza je ostala ista od 1956. godine. Ono zbog čega je ova torta toliko posebna jest način pripreme koji traje čak dva dana. Naime, bjelanjci se najprije ostavljaju na sobnoj temperaturi najmanje 12 sati, a potom se postupak ponavlja i s biskvitom. Dobro je dodati i kako je originalni recept do današnjeg dana poznat samo slastičarima kijevske slastičarnice Roshen.

Za vrijeme Sovjetskog saveza, Kijevska torta bila je prava poslastica i mogla se kupiti samo u Kijevu, a redovi ispred slastičarnica počeli su se stvarati već u od ranog jutra, kako bi svako dobio svoj komad torte. Također, slastičari iz Roshen slastičarnice, napravili su kijevsku tortu od 70 slojeva, tešku čak 5 kilograma za poklon za 70. rođendan Leonida Brežnjeva, poznatog sovjetskog lidera.

Za biskvit će vam trebati:

  • 6 jaja
  • 240 šećera
  • 45 g brašna
  • 150 g orašastih plodova
  • Vanilija

Za kremu će vam trebati:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 jaje
  • 150 g mlijeka
  • 10 g kakaa u prahu
  • 2 kašike konjaka
  • Vanilija

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i pustite bjelanjke da pokriveni folijom stoje na sobnoj temperaturi barem 12 sati. Orašaste plodove tostirajte i usitnite. Brašno je dobro prosijati, a zatim ga pomiješajte sa 180 g šećera i oraščićima. Bjelanjke miksajte dok ne dobijete snijeg, dodajte 60 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete gustu smjesu. U bjelanjke dodajte mješavinu brašna, šećera i oraščića i pomiješajte drvenom kuhačom. Smjesu za biskvit rasporedite u kalupe za pečenje i pecite na 150 stepeni oko 2 sata. Kada su gotovi, neka ostanu u pećnici s otvorenim vratima. Kada se ohlade, pustite ih na sobnoj temperaturi do drugog dana.

Kremu napravite tako da pomiješate mlijeko s jajem pa sve zajedno procijedite. Dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne zavrije. Kuhajte još minuta pa maknite s vatre i pustite da se ohladi. Zatim umiješajte maslac, vaniliju i konjak. Podijelite kremu na tri djela i u trećinu umiješajte kakao u prahu. Tortu slažite tako da svaki biskvit premažete dobivenom kremom, a izvana je premažite dijelom kreme u koji ste dodali kakao. Na kraju od ostatka kreme možete napraviti dekoraciju u obliku cvijeća.