Sastojci za podlogu:
300 grama petit keksa
250 grama tamnog eurokrema
Krema:
500 ml mlijeka
1,5 puding od vanilije
3 kašike šećera
250 g mascarpone sira
2 vanilin šećera
300 ml vrhnja za šlag
100 g prženih i mljevenih lješnjaka
mlijeko za umakanje keksa
Ganache:
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Prvo započnite s pripremom kreme da se može hladiti.
- U posudu dodajte puding i šećer, pomiješajte s malo mlijeka.
- Ostatak mlijeka stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakuha umiješajte pripremljene sastojke i stavite kuhati sve zajedno.
- Nakon što je puding kuhan, ulijte ga u drugu posudu i pokrijte prozirnom folijom.
- Ostavite da se ohladi.
- Za to vrijeme na tacnu postavite obruč promjera 25 x 29 cm. Kolač možete slagati i u pleh ako nemate obruč.
- Kekse umačite u mlijeko i slažite na tacnu.
- Eurokrem otopite u mikrovalnoj i rasporedite preko keksa.
- Nastavite umakati kekse u mlijeko i slažite preko eurokrema.
- Tako pripremljenu podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu.
- Kada se puding ohladio izradite ga mikserom.
- Dodajte mascarpone i vanilin šećer te sjedinite.
- Posebno izradite vrhnje za šlag, ali ga nemojte premutiti, stanite s miksanjem u trenutku kada šlag ne klizi s posude.
- Šlag dodajte u puding i lagano i kratko miješajte špatulom.
- Dodajte lješnjake i nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine.
- Kremu rasporedite preko keksa u obruču.
- Kolač stavite u frižider dok pripremate ganache.
- Za ganache vrhnje za šlag grijte na srednjoj temperaturi do vrenja.
- Prelijte preko nasjeckane čokolade za kuhanje.
- Miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi, a zatim je prohladite i prelijte po kolaču.
- Kolač ostavite u frižideri (najbolje preko noći) da keksi omekšaju, a ostali sastojci se stegnu.