Sezona je kiseljenja kupusa i potrebno je da znate nekoliko stvari kako bi vam što duže trajao, čak i do ljeta.
Da bi vam kiseli kupus potrajao, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari.
Poslije nekog vremena možete primijetiti kako kiseli kupus počinje da se kvari, iako ga je ostalo još mnogo u buretu. Međutim, ako budete pratili ove korake, neće biti potrebno da ga bacate.
Ako primijetite povećano pjenušanje zakiseljene vode, potrebno je da u bure dodate 5 do 19 grama vinobrana.
Postoji i drugi način kako možete spasiti kupus, i on je provjeren.
Potrebno je:
Nasuti 4% soli u neku kantu, na primjer od 10 litara, 400 grama soli, pa nalivati tako dok se ne naspe za šaku iznad gornjeg sloja. Prebaciti kupus iz prethodnog bureta, pritisnuti da ne plivaju glavice. Kupus redati kako raste. Nema pretakanja, jer nema potrebe da se pretače na taj salinitet. Zatim se so u kanti dobro razmuti.
Kad to sve uradite, važno je da se bure sa kupusom prebaci u podrum u koji ne dopire dnevna svjetlost. Samo tako ćete kiseli kupus sačuvati do ljeta.