"TRADICIONALNO" JELO

Kockice leda na žaru ulični hit u Kini

Kada ga isprobate, još možete vidjeti zbunjena lica
FOTO: The Independent

Novi trend ulične hrane trenutno je veliki hit u Kini: kocke leda na žaru.

Ono što zvuči kao loša šala, zapravo je stvarnost u Čangši, u južnoj kineskoj provinciji Hunan.
Ulični prodavač prodaje svoju "tradicionalnu" poslasticu na lokalnom noćnom tržištu.

Zadivljeni turisti prikazuju vlasnika tezge kako priprema kockice leda na otvorenom roštilju kao da su svježe meso. Priprema nije posebno neobična: kockice leda završe na vrućem roštilju, a dok se tope, prodavač ih maže uljem, a zatim posipa suhim čilijem i susamom.

Na kraju kockice leda prelije umakom od čilija i nasjeckanim zelenim lukom, skida ih s roštilja prije nego što potpuno ispare i pakuje za ponijeti.

Tokom procesa pečenja na roštilju, prodavač čak pita kupce da li žele da bude „malo zagoreno ili mekano“, a zatim ih podsjeća da „jedu dok je vruće“.

Cijela priprema traje manje od minutu, a porcija košta 15 CNY (nešto manje od 2 eura), javljaju lokalni mediji.

Kupci optužuju prodavača da prodaje vodu jednostavnog okusa, ali on to poriče.

Prema riječima vlasnika tezge, riječ je o "zakusci sa sjeveroistoka zemlje koja se najbolje jede dok je vruća".

Kada su ga neki zbunjeni prolaznici pitali za okus sladoleda sa roštilja, on je odgovorio: "Kada ovo probate, poželjećete da se vratite po još."

Kineski stručnjaci se ne slažu: "Ovo nije jelo koje kuhari prave", objašnjava predstavnik Heilongjiang Landmark Food Brand Identificationa. Takozvani specijalitet grickalice jednostavno ne postoji na sjeveroistoku; ulični prodaavači su jednostavno izmislili mit.

Kada ga isprobate, još možete vidjeti zbunjena lica. Ostaje da se vidi da li je kreacija zaista dobrog okusa – ali će vam definitivno natjerati vodu na usta.