Magazin

Kod nas poznat kao rahvanija: Recept za turski kolač s makom i grizom

Revani, kod nas poznat kao rahvanija, je tradicionalni turski kolač od griza natopljen agdom. Donosimo recept

Revani, kod nas poznat kao rahvanija, je tradicionalni turski kolač od griza natopljen agdom ili zaslađenom vodicom od ruže ili cvijeta narandže, vrlo sladak, sočan i prepun okusa. Najčešće se poslužuje narezan na kvadrate ili rombove i ukrašen usitnjenim pistacijama.

Turski deserti obično se dijele na mliječne pudinge i one koji se prelijevaju agdom, kojima pripada i revani/rahvanija. Uz, naravno, kod nas možda popularnije baklave i tufahije. Agda je slatka tajna svih njih. Kod revanija gusti šećerni sirup s notom limuna pretvara tvrd i suh biskvit od krupice u sočan i mekan zalogaj prepun okusa.

Recept za turski kolač rahvanija

U Turskoj postoji onoliko recepata za revani/rahvaniju koliko ljudi ga priprema. Ali postoje osnovne i "pojačane" verzije. Svima je zajednički biskvit od krupice, po mogućnosti ne one najsitnije. Limun se u agdi može zamijeniti narandžom ili grejpom. Često se dodaje naribana korica narandže ili limuna i u biskvit te kokos ili, kao u ovom receptu, mak. Gotovi revani/rahvanija često se posipa usitnjenim pistacijima ili kokosom. A može se poslužiti sa šlagom i ganacheom.

Verzija s makom i šlagom kao u ovom receptu nešto je rjeđa, ali jednako autentična kao ona "gola". S makom i šlagom običan revani postaje pomalo dekadentna poslastica. Idealna da sami sebe počastite nečim posebnim.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta.

Sastojci za revani/rahvaniju s makom:

Biskvit

3 jaja
200 ml mlijeka
50 g šećera
175 g brašna
8 g praška za pecivo
215 ml ulja
175 g griza
100 g maka

Sirup

300 g šećera
300 ml vode
1 čajna kašikica soka od limuna

Šlag

300 ml vrhnja za šlag
55 g šećera u prahu
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
2 kašike oljuštenih mljevenih pistacija ili maka (za ukras)

Priprema revanija s makom:

Zagrijte rernu na 180 °C. Namastite kalup za pečenje (23 x 30 cm).

Napravite tijesto. Jaja i šećer pjenasto miksajte dvije minute pa dodajte mlijeko. Iznad zdjele prosijte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i ponovno miješajte. Dodajte na kraju griz i mak i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte tijesto u kalup, zagladite i pecite u pećnici 25 minuta.

Napravite agdu. Stavite šećer u veliki lonac s debelim dnom i lagano ga protresite da se ravnomjerno rasporedi. Prelijte šećer vodom i sokom od limuna i kuhajte na srednjoj vatri dok ne počne ključati, promiješajte nekoliko puta drvenom kuhačom da se sve otopi i smanjite vatru. Kad se šećer potpuno otopi, maknite posudu s vatre.

Dovršite biskvit. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Izbodite cijelu površinu biskvita viljuškom ili čačkalicom. Prelijte biskvit sirupom i prekrijte kalup krpom. Ostavite da se sav sirup upije i neka odstoji 1 do 2 sata.

Napravite šlag. Miksajte vrhnje dok se ne dobijete meki šlag. Dodajte ekstrakt vanilije i šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Ravnomjerno rasporedite šlag po biskvitu (sobne temperature) i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata.

Izvadite iz frižidera, narežite i po želji pospite mljevenim pistacijama ili makom.