Revani, kod nas poznat kao rahvanija, je tradicionalni turski kolač od griza natopljen agdom ili zaslađenom vodicom od ruže ili cvijeta narandže, vrlo sladak, sočan i prepun okusa. Najčešće se poslužuje narezan na kvadrate ili rombove i ukrašen usitnjenim pistacijama.
Turski deserti obično se dijele na mliječne pudinge i one koji se prelijevaju agdom, kojima pripada i revani/rahvanija. Uz, naravno, kod nas možda popularnije baklave i tufahije. Agda je slatka tajna svih njih. Kod revanija gusti šećerni sirup s notom limuna pretvara tvrd i suh biskvit od krupice u sočan i mekan zalogaj prepun okusa.
Recept za turski kolač rahvanija
U Turskoj postoji onoliko recepata za revani/rahvaniju koliko ljudi ga priprema. Ali postoje osnovne i "pojačane" verzije. Svima je zajednički biskvit od krupice, po mogućnosti ne one najsitnije. Limun se u agdi može zamijeniti narandžom ili grejpom. Često se dodaje naribana korica narandže ili limuna i u biskvit te kokos ili, kao u ovom receptu, mak. Gotovi revani/rahvanija često se posipa usitnjenim pistacijima ili kokosom. A može se poslužiti sa šlagom i ganacheom.
Verzija s makom i šlagom kao u ovom receptu nešto je rjeđa, ali jednako autentična kao ona "gola". S makom i šlagom običan revani postaje pomalo dekadentna poslastica. Idealna da sami sebe počastite nečim posebnim.
Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta.
Sastojci za revani/rahvaniju s makom:
Biskvit
3 jaja
200 ml mlijeka
50 g šećera
175 g brašna
8 g praška za pecivo
215 ml ulja
175 g griza
100 g maka
Sirup
300 g šećera
300 ml vode
1 čajna kašikica soka od limuna
Šlag
300 ml vrhnja za šlag
55 g šećera u prahu
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
2 kašike oljuštenih mljevenih pistacija ili maka (za ukras)
Priprema revanija s makom:
Zagrijte rernu na 180 °C. Namastite kalup za pečenje (23 x 30 cm).
Napravite tijesto. Jaja i šećer pjenasto miksajte dvije minute pa dodajte mlijeko. Iznad zdjele prosijte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i ponovno miješajte. Dodajte na kraju griz i mak i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte tijesto u kalup, zagladite i pecite u pećnici 25 minuta.
Napravite agdu. Stavite šećer u veliki lonac s debelim dnom i lagano ga protresite da se ravnomjerno rasporedi. Prelijte šećer vodom i sokom od limuna i kuhajte na srednjoj vatri dok ne počne ključati, promiješajte nekoliko puta drvenom kuhačom da se sve otopi i smanjite vatru. Kad se šećer potpuno otopi, maknite posudu s vatre.
Dovršite biskvit. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Izbodite cijelu površinu biskvita viljuškom ili čačkalicom. Prelijte biskvit sirupom i prekrijte kalup krpom. Ostavite da se sav sirup upije i neka odstoji 1 do 2 sata.
Napravite šlag. Miksajte vrhnje dok se ne dobijete meki šlag. Dodajte ekstrakt vanilije i šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Ravnomjerno rasporedite šlag po biskvitu (sobne temperature) i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata.
Izvadite iz frižidera, narežite i po želji pospite mljevenim pistacijama ili makom.