UTICAJ NA RASPOLOŽENJE

Koja je bolja za zdravlje? Hladna ili topla kafa

Prema dr. Majidu Basitu, kardiologu u bolnici Memorial Hermann Sugar Land u Teksasu, šolja vruće kafe mogla bi imati više hranjivih tvari koje su korisne za borbu protiv bolesti od ledene kafe. Osim toga, dokazano je da jaka aroma vruće kafe poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj umora, piše Daily Mail.

Međutim, hladna kafa ipak može imati neke prednosti, uključujući manje kiselost i čak pomaže u regulaciji šećera u krvi. "Dokazano je da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što bi moglo imati zdravstvene prednosti", rekao je dr. Basit za HuffPost .

Antioksidansi su molekule koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu. Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje stanice i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti, zatajenja bubrega, pa čak i nekih oblika raka.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Scientific Reports, otkrila je da topla kafa ima više nivoa antioksidansa u usporedbi s hladnom kafom. To je zato što se kuhanjem kafe u vrućoj vodi iz zrna izvlači više hranjivih tvari nego u hladnoj vodi. Druge namirnice bogate antioksidansima uključuju bobičasto voće, zeleni čaj, tamnu čokoladu, grah i artičoke.

Neka istraživanja također sugeriraju da vam topla kafa može dati i veći poticaj energije. Studija iz 2020. koju je provelo Američko hemijsko društvo, otkrila je da kuhanje kafe ima malo više nivoa kofeina od hladne kafe.

Jordan Karchner, stručnjak za kafu i osnivač Grounds & Hounds Coffee Co, rekao je za Bustle da hladno kuhana kafa (cold brew) sadrži manje kofeina, što je prednost za one koji stvarno žude za drugom šoljom kafe, ali se osjećaju malo "klimavo". Čak i miris vruće kafe može vas opustiti, jer vruća kafa ima jaču aromu od ledene. I istraživanje iz 2021. pokazalo je da su ljudi koji su udisali arome kave prije stomatoloških zahvata bili manje zabrinuti i opušteniji od onih koji nisu. Studija iz 2009. pokazala je da su sudionici koji su nekoliko minuta držali šolju kafe vjerojatnije druge vidjeli kao velikodušne, brižne i tople od onih koji su zamoljeni da drže šolju ledene kafe.

Međutim, ledena kafa može imati svoje prednosti. Na primjer, hladna kafa obično je manje kisela od tople kafe jer toplina povećava sadržaj kiseline. Pića koja su kiselija mogu poremetiti zdrave bakterije u crijevima, što dovodi do probavnih smetnji. "Kisela kafa remeti vašu prirodnu crijevnu floru, zbog čega se zapravo osjećate tromo", rekla je za First for Womena dr. Eva Cwynar, endokrinologinja s Beverly Hillsa.

Također se pokazalo da hladna kafa sadrži više nivoa magnezija i antioksidansa koji se nazivaju klorogenske kiseline. Oni mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i nižem krvnom pritisku, što smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Međutim, dr. Basit je upozorio da su istraživanja ograničena i da se još mnogo toga ne zna o tome koja je temperatura kafe bolja.