Koja je najbolja hrana za štitnu žlijezdu i kako ona utječe na njeno funkcionisanje? A dobro je i da znate koja hrana može da šteti vašoj štitnoj žlijezdi, kao i šta uzrokuje probleme u njenom funkcionisanju kako ne biste nenjamerno pogoršali postojeće stanje štitne žlijezde. Naravno, uvijek se preporučuje da prvo razgovarate sa svojim ljekarom prije nego što napravite značajne promjene u ishrani.
Koja je najbolja hrana za štitnu žlijezdu i njenu funkciju
Koje su to namirnice dobre za štitnu žlijezdu? Prvo, određeni hranljivi sastojci su ključni za jačanje zdravlja štitne žlijezde, posebno ako patite od nedostatka joda (koji može poremetiti normalnu funkciju štitne žlijezde). Bez dovoljnog unosa joda (oko 150 mcg dnevno) vaša štitna žlijezda neće moći da proizvodi dovoljno hormona – što može da dovede do hipotireoze (usporen rad i oslabljena funkcija štitne žlijezde).
Dakle, ako tražite hranu bogatu jodom koja pomaže za funkcionisanje štitne žlijezde, evo nekoliko hranljivih opcija: pečene morske alge, riba i morski plodovi – posebno škampi, bakalar i tunjevina, mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mlijeko i sir, jaja, orašasti plodovi, jodirana so (kuhinjska so).
Zato je ishrana vrlo važna kada je u pitanju štitna žlijezda. Dodavanje ovih namirnica za jačanje štitne žlijezde u ishranu može da pomogne u poboljšanju funkcionisanja i zdravlja. Ukoliko ne dobijate dovoljno joda iz hrane, ljekar će vam možda preporučiti da uzimate suplemente joda, ali važno je da ih ne uzimate bez prethodnog razgovora sa ljekarom. Unos prevelike količine joda može da dovede do poremećaja štitne žlijezde.
Neželjeni efekti
Odrasla osoba ne bi trebalo da konzumira više od 1100 mcg joda dnevno. Ako se približite maksimalnom dnevnom unosu, a nivoi joda budu previsoki, mogu da nastanu ozbiljni neželjeni efekti, uključujući bol u stomaku i nadimanje, groznicu i dijareju. Pored toga, štitnjača može da se uveća (struma) ili da dođe do upale štitne žlijezde.
Osim joda, postoje i drugi aspekti ishrane koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju funkcija štitne žlijezde, jer će osoba koja ima hipotireozu morati da biraju različite namirnice da bi poboljšale funkciju štitne žlijezde, za razliku od onih koji imaju hipertireozu (pretjerano aktivna štitnjača). Ukratko, najbolja hrana za stanje štitne žlijezde zavisit će od pojedinca, zbog čega je izuzetno važno da znate svoj specifični problem sa štitnom žlijezdom i konsultujete se sa ljekarom prije nego što napravite velike promjene u vašoj ishrani.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače, od toga njih 20 posto stanovnici su Evrope. Žene češće obolijevaju od bolesti štitnjače, svaka treća žena ima čvor na štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače.
Morske alge
Mnoge vrste morskih trava sadrže puno joda, ali količina ipak varira, pojašnjava Mira Ilić, nutricionist sa klinike Cleveland. Kako se u nekim algama nalazi i previše joda, pripazite na količinu.
Jogurt
Mliječni su proizvodi puni joda, ali u normalnim količinama, prema pisanju magazina Nutrition Riviews. Jogurt sa nešto manjim udjelom masnoće ili Grčki jogurt su dobar izbor i ponudit će vam otprilike 50 posto preporučenog dnevnog unosa.
Brazilski oraščić
Oni su pravi paketić još jednog nutrijenta koji je važan za rad štitnjače a to je selen. Prema rezultatima jedne studije, žene koje su ga redovno unosili u organizam imaju manje šanse da će se kod njih razviti bolesti štitnjače ili guša.
Riba
Riba je još jedan dobar izvor ovog nutrijenta, a naučnici su davno zaključili kako osobe koje žive daleko od mora i riba im nije dostupna namirnica imaju više šanse da će se kod njih razviti guša.
Jaja
Jedno veliko jaje sadrži oko 16 posto joda i 20 posto selena, što znači da su savršena namirnica za zdravlje štitnjače.