studija

Koji sir je najzdraviji? Jedan je izbor broj jedan

Sir ima bogatu kulinarsku historiju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Danas postoji 2.000 sorti pa je logično zapitati se: koji je najzdraviji sir?

Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. Ipak, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima.

Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir "bogat hranjivim materijama" i da ima "neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje".

"Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranjive materije poput proteina i kalcija", kaže dijetetičarka Natalie Rizo za Today.

Na primjer, kriška čedara ima pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina te osigurava 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcija. Osim toga, u siru se nalaze i vitamini A i B. Koji je sir najzdraviji?

"Ja bih rekla da je najzdraviji izbor svježi sir. Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva", napominje Rizo.

Pola šoljice nemasnog svježeg sira ima:

  • 90 kalorija
  • 12 grama proteina
  • 2,5 grama masti
  • 5 grama ugljenih hidrata
  • 125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)

Drugoplasirani su meki sirevi poput rikote ili mocarele koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i uopćeno su zdraviji.

"Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švicarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli da imaju koristi od odabira tih proizvoda.

Svaki sir je dobar u umjerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama", poručuje Rizo.