Kečap, majonez i tartar jedni su od omiljenih soseva bez kojih mnogi ne mogu da zamisle brojna jela, poput burgera, pizze, pomfrita, sendviča… Ipak, iako su jako primamljivog okusa, njih ne odlikuje naročito dobar sastav, budući da su puni šećera, soli, zasićenih masti i pojačivača ukusa…
Kečap
Kečap je omiljen širom svijeta, no često sadrži visoke količine šećera i soli. Na 100 grama proizvoda, udio šećera može doseći i do 20-30%, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2, gojaznosti i srčanih bolesti. Također, visok sadržaj soli može pridonijeti povišenom krvnom pritisku.
Majoneza
Ovaj popularni sos priprema se od jaja, ulja, sirćeta i senfa, bogat je nezasićenim mastima, ali je i vrlo kaloričan – ima čak 600 do 700 kalorija na 100 grama! Kupovne verzije često sadrže rafinirana biljna ulja koja mogu imati trans masti, povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Tartar sos
Tartar se bazira na majonezi, uz dodatak senfa, kiselih krastavaca i začina. Iako sadrži manje šećera od kečapa, bogat je mastima i kalorijama, što može negativno uticati na zdravlje srca i pridonijeti gojaznosti ako se konzumira u većim količinama.
Koji sos je najmanje zdrav?
Od tri sosa – kečapa, majoneze i tartara, najnezdraviji sos je kečap zbog visokog sadržaja šećera i soli. Iako je ukusan, kečap je najnezdraviji zbog visokog sadržaja šećera i soli, koji može negativno utjecati na zdravlje ako se konzumira u velikim količinama.
Treba napomenuti da to ne znači da su majoneza i tartar obavezno zdravi sosovi, ali su bolji izbor od kečapa. Međutim, svaki od ovih sosova može da se jede umjereno. Ako pazimo na količinu koju konzumiramo, nijedan od ovih sosova ne bi trebalo da izazove zdravstvene probleme.