Zahvaljujući njegovim svojstvima i prefinjeno slatkastom mirisu i ukusu, cimet rado dodajemo u vruće napitke ili kolače i mafine. Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima. Međutim cimet nudi mnogo više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima.
Poznato je da cimet može da ublaži čitav spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Ukoliko postoji dilema u kojem obliku cimet treba da se nalazi u svakoj kolekciji začina, odgovor je – oba, i mljeveni i u obliku štapića, i to zbog lakše primjene. Naime, štapić cimeta vrlo je praktičan u pripremi aromatičnih napitaka i kompota, a prije posluživanja jednostavno se izvadi. Mljeveni cimet će, s druge strane, dati izvrsnu aromu svežem voću i kolačima, posebno onima od jabuka.
Iako se u evropskim kuhinjama ovaj prodoran i mirisan začin većinom koristi u pripremi poslastica, u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja i Bliskog istoka koristi se u pripremi različitih slanih jela.
Cimet se vrlo često koristi u poslasticama s voćem i orašastim plodovima, kao što su pita od jabuka i šljiva. Kada govorimo o namazima, nutella je odlična u kombinaciji sa cimetom. Ako nemate ideju šta biste spremili, a jede vam se nešto slatko, kolač od Nutelle i cimeta odlična je ideja.
Sastojci za kolač od Nutelle i cimeta
- 175 g omekšalog maslaca,
- 175 g šećera,
- 3 jajeta,
- 200 g oštrog brašna,
- 1 kašičica praška za pecivo,
- 2 kašičice mljevenog cimeta,
- 4 kašike mlijeka,
- 4 kašike nutelle ili drugog namaza s lješnjacima,
- 50 grama lješnjaka, grubo nasjeckanih.
Priprema
- Rernu zagrijete na 180 stepeni, namastite lim za pečenje.
- Maslac, jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, cimet i mlijeko stavite u veliku posudu i miješate drvenom kuhačom 2- 3 minute ili električnim mikserom 1-2 minute.
- Tri četvrtine smjese stavite u posudu za pečenje i poravnajte površinu. Sada na red dolazi Nutella. Stavite 4 kašike Nutelle bez da ih razmazujete. Sve prekrijete ostatkom smjese, lagano kašikom pomiješate sa Nutellom u nekoliko pokreta te zagladite površinu.
- Posipajte lješnjacima i pecite 1 sat i 10 minuta.
- Ostavite da se hladi 10-ak minuta, izvadite iz posude i okrenite.