Ako niste tip osobe koja redovno doručkuje, ali ne možete zamisliti bolji početak dana nego uz šolju omiljene kafe, ne brinite se. Kafa na prazan želudac nije loša samo po sebi. Evo kada nastaje problem.
Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt, tvrdi gastroenterologinja, dr. Sunana Sohi. Piće se ocrnjuje, ističe, zbog količine kofeina i ako je dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima.
Kafa utječe na nivo želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima, npr. dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja. No, ona se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šolji omiljenog napitka uz hranu, kaže Sohi.
Sama kafa je kiselo piće. Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako posljednji spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva.
Kafa ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što ju čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš bi želudac, koji je usput ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kafe, objasnila je gastroenterologinja, dr. Supriya Rao iz Bostona.
Međutim, zapravo sve ovisi o pacijentu.
Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kafa proizvodi više. Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan želudac, imate problem s tim, objasnila je Sohi.
Tu je teoriju potvrdilo i nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu.
Pojednostavljeno rečeno, ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veći nivo tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu. Ako spadate u tu grupu, ali se ne možete odreći svog prvojutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte ipak u njemu uživati uz koji zalogaj hrane koja u tom slučaju služi kao amortizer.
Budući da je dokazano da stimulans pridonosi višim razinama proizvodnje želučane kiseline, šolja kafe bez kofeina bila bi bolji izbor jer dovodi do manjih količina gastrointestinalne tekućine.
Odabir tamnog zrna umjesto svijetlog mogao bi pomoći vašem želucu, jer ima manje kiselosti. Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline, objasnila je Rao.
Cold brew također je opcija niže kiselosti, barem prema istraživačima sa Univerziteta Thomas Jefferson.
Hladno kuhane kafe na sve tri temperature prženja bile su nešto manje kisele nego njihove vruće kafe. Kako se temperatura prženja povećavala, ukupna tvitabilna kiselost (TA) svih kava se smanjivala. S povećanjem temperature prženja, primijećeno je da se povećanje razlika u TA između hladne i vruće kafe lagano povećava, što ukazuje da prženje utječe na procese ekstrakcije, stoji u studiji.
Ako imate problema s dispepsijom nakon što ste popili kafu na prazan želudac, možda je najbolja opcija odabir potpuno drugačijeg kofeinskog napitka. Zeleni čaj i crni čaj također imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, pa su i manje kiseli.