Ako želite da dodatno poboljšate svoje zdravlje, razmislite o dodavanju jabukovog sirćeta u svoju ishranu.
Dijetetičarka Džulija Zumpano otkriva koliko je jabukovo sirće zaista korisno i da li postoje rizici povezani sa njegovom konzumacijom.
Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom jabuka i sadrži vitamine B i C, sirćetnu kiselinu (koja pomaže u borbi protiv štetnih bakterija), prirodne probiotike i antioksidante. Pored toga, ima i nekoliko zdravstvenih prednosti.
Smanjuje holesterol
Istraživanja su pokazala da konzumiranje jabukovog sirćeta na prazan stomak može smanjiti ukupan holesterol i trigliceride, kao i nivo glukoze u krvi. Takođe povećava nivoe HDL-a ili dobrog holesterola, što pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvotoka i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Reguliše nivo šećera
Prema studijama, redovna konzumacija jabukovog sirćeta na prazan stomak duže od osam nedelja može smanjiti nivo glukoze u krvi. Sirće usporava proces varenja, što usporava oslobađanje glukoze u tijelu.
Podržava zdravlje crijeva
Pošto je jabukovo sirće probiotik, ono podstiče rast dobrih bakterija u crijevima. Ovo može pomoći u održavanju redovnog varenja, jačanju imuniteta i smanjenju problema sa refluksom.
Koristi se kao dezinfekciono sredstvo
Jabukovo sirće može eliminisati određene vrste patogena iz tijela, iako nije efikasno protiv svih njih. Istraživanja su pokazala da se efikasno bori protiv bakterija poput MRSA i E. coli.
Nema dovoljno dokaza da jabukovo sirće pomaže u gubitku težine, ali studija iz 2024. godine pokazala je da njegova dnevna konzumacija može smanjiti tjelesnu težinu, BMI i nivo glukoze, triglicerida i holesterola, piše Yahoo Life.