Konaković nakon sastanka Osmorke kazao je da je proces formiranja vlasti dogovoren
Politika

Konaković nakon sastanka Osmorke: Stvar je završena, sutra potpis. HDZ nas nije ničim uslovljavao

Nakon sastanka Osmorke u Centralni SDP-a, gdje su još jednom razmotrili dokument koalicije koji sutra treba biti potpisan, novinarima se obratio Elmedin Konaković.

Lider Naroda i Pravde kazao je da su u ovaj posao ušli ozbiljno i predano.

“Vodili smo računa o svim detaljima. Uspjeli smo sačuvati integritet cijelog procesa bez obzira na napade medijske i stranačke. Sutra u 11 sati potpisujemo taj dokument kao što smo najavili i donosimo okvir za njegovo daljne djelovanje. Dakle, to su smjernice političkog djelovanja koja će činiti vlast za sada na Federalnom i vrlo vjerovatno na državnom nivou”, kazao je Konaković.

Potom je dodao da timovi članova Osmorke od srijede kreću sa detaljnim utvrđivanjem plana rada.

“Pravimo detaljan dokument koji će biti dostupan javnosti. On će biti objavljen prije nego što se potvrde vlade. Nije mi bilo jasno zašto se služe spinovima da ta stvar neće biti završena. Bio je tehnički razlog otkazivanja petka”, kazao je Konaković nakon sastanka Osmorke.

Na pitanje novinara da li je Nermin Nikšić novi premijer i da li je sve dogovoreno, Konaković je kazao:

“Nismo još dogovorili ništa oko pozicija. To je završni čin. Nermin Nikšić je vrlo dobar. Moj kolega sa kojim imam dobre odnose. I ako to bude pozicija SDP, oni će odlučivati ko će doći na tu poziciju”, istaknuo je.

O Domu naroda BiH i uslovima HDZ-a

Dodao je kako su sada sve oči uprte u četvrtog delegata u Domu naroda iz reda srpskog naroda.

“Nas je 13 na državnom nivou iz ove priče. HDZ je 4, opozicije 5. Dakle, u Predstavničkom domu mogli bismo imati tih potrebnih 22. Interesantni su mi prijedlozi ovih dana da pravimo vlast i bez HDZ i SNSD. Zapravo, ovi ljudi iz SDA poroučuju da bi oni pravili vladu, a ne vlast. Koja je to reforma koju bi mogla napraviti vlada, a da nema većinu u Domu naroda? To je političko pitanje. To je nemoguće”, kazao je Konaković.

Na pitanje da li je HDZ ucjenjivao da SNSD bude tu.

“Nikada. Stalno ponavljam da smo jednom dobrom duhu sve dogovorili. Bez uslovljavanja. Fokusirani oko stvari oko kojih se slažemo došli do konačnog dogovora”, naveo je KonakovićPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare