Elmedin Konaković, preuzima dužnost, Vijeće ministara BiH
Politika

Konaković nije čekao ni dana, odmah preuzima dužnost od Turković: Krećemo na posao

Elmedin Konaković, novi šef diplomatije najavio je da odmah preuzima dužnost od Bisere Turković.

Potvrdio je to nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je potvrđen novi saziv Vijeća ministara.

Konaković očito nije htio čekati ni dana, kao ni Turković, pa je najavio da će, nakon što položio zakletvu, odmah otiću u MVP. Time Konaković zvanično preuzima dužnost ministra.

“Danas sam na poslu prvi dan. Turković je zamolila danas da napravimo primopredaju. Plan je da krenemo sa aktivnostima odmah na više polja”, naveo je Konaković.

Najavio je kako će jedna od prvih aktivnosti biti i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

“Očekujem da ću se lagano dogovarati sa Bećirovićem i Komšićem”, rekao je on.

Što se tiče Željka Cvijanović, rekao je da će se u fokus stavljati prioritete oko kojih se slažu.

Kako dodaje, BiH ima puno posla na ovom polju, te ništa ne može uraditi sam. Ali, o kapacitetu kabineta još nije razmišljao.

O prijedlozima Bećirovića za ambasadore BiH navodi kako na spisku ima kvalitetnih ljudi. Isto tako, ima i onih koje on ne bi predložio.

“Denis Bećirović ima puno pravo da predloži sve ambasadore. Naš dogovor jeste bio da mi neke sugerišemo. Mi smo napravili jednu ozbiljnu proceduru te smo napravili uži krug od nekih 30-ak ljudi. Dostavit ćemo ih godspodinu Bećiroviću. Ja nisam član Predsjedništva i dajem podršku u obavljanju ove dužnosti gospodinu Bećiroviću”, naveo je.

O formiranju vlasti u FBiH

On je komentirao i formiranje vlasti u u Federaciji BiH.

Konaković navodi kako ne vidi opciju da SDA uđe u vlast na nivou Federacije.

“U Zastupničkom domu postoji kvalifikovana parlamentarna većina, u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikšića na sastav nove Vlade. Izabrani predsjednik i potpredsjednici imaju opciju da potvrde tu Vladu ili je blokiraju. Gospodin Lendo može izabrati put blokade. Da li će to uraditi to je na njemu.

Ako to urade ja znam kakva će biti reakcija javnosti i građana koji očekuju neku promjenu. Savjetujem im da se okrenu onome što bih suštinski, iskreno volio vidjeti, da reformišu jako važnu stranku za BiH. Da se pogledaju u ogledalo i da shvate da niko nije htio sa njima pregovarati o vlasti i da u kratkom roku dobijemo jaku SDA kao dobrog partnera”, istakao je Konaković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare