Politika

Konaković o svojoj kandidaturi za Predsjedništvo BiH

U Politbirou uživo sa Bakirom Hadžiomerovićem, Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde odgovorio je i na pitanje o svojoj kandidaturi za Predsjedništvo BiH.

"U konstelaciji odnosa u kojoj sam ja upravo titulirao SDP kao lidera koalicije, da meni ponude takvu opciju kao Četvorka, možda je još uvijek prerano ili nerealno. Realno, SDP bi imao pravo da kandidira čovjeka, recimo Denisa Bećirovića, ili ćemo o tome razgovarati u kontekstu neke nestranačke osobe. Što bi zapravo možda pomirilo naše ambicije unutar stranaka ili objašnjavanje ljudima zašto priznajemo nekoga za kandidata.

Na pitanje je li moguće da se Četvorka raziđe na takvom pitanju, Konaković je odgovorio odrično.

„Ne, imali ste slične slučajeve u Sarajevu je ta koalicija funkcionisala. Mi smo, recimo, u Ključu podržali nezavisnog kandidata, SDP je imao svog, da je Naša stranka i u Gračanici i u Tuzli imala svog kandidata. Bio je to mali klinč na samom terenu. U Kladuši su išli zajedno svi sa SDA, mi nismo išli jer nam se nije svidio zajednički kandidat koji je bio saradnik toga Mulalića koji je bio komandant Prve brigade, Fikretove. Nama to nije trebalo, a onda su nam počeli podvaljivati klipove da smo to uradili zbog Fikreta Abdića.

Nikad nismo zbog toga stali, niti smo se zbog toga razilazili. Neće ni priča o Mostaru ni naša različita gledanja ni neke reakcije poljuljati ovu koaliciju. Ona je nešto zbog čega bi bilo ko od nas platio krupan politički ceh. S druge strane, nemamo mi potrebu, mi stvarno dobro funkcionišemo i ponekad se posvađamo. To je, vjerovatno, normalan odnos i sa prijateljima i sa ukućanima i unutar političkih stranaka", rekao je predsjednik Naroda i pravde.