teške optužbe

Konaković otkrio: Dobio sam potvrdu da je Željko Komšić na sastanku s Rutteom tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na tribini ove stranke u Novom Gradu kazao je kako je NiP u proteklih šest godina, obnašajući vlast na lokalnom i državnom nivou, pokazao da je moguće značajno poboljšati život građana.

Konaković i drugi govornici govorili su o aktuelnim politikama i izazovima na lokalnom i državnom nivou te ključnim politikama na kojima NiP insistira.

Tribina u Novom Gradu

Tribini je prethodila radna sjednica Skupštine Naroda i Pravde Novi Grad. Predsjedavajući Općinskog odbora Naroda i pravde Novi Grad i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović prisutnima se obratio kao domaćin tribine podsjetivši da ideja Naroda i Pravde egzistira već šest godina te da je NiP u tih šest godina izrasla u stranku koja od lokalnog do državnog nivoa uspješno upravlja važnim političkim procesima i čiji kadrovi stoje na čelu najvažnijih institucija.

„U ovih šest godina prešli smo značajan put, danas Narod i Pravda ima kadrove koji učestvuju u ključnim procesima na svim nivoima vlasti i značajno mi je da ćemo večeras čuti o nekim procesima koji se vode na lokalnom, državnom pa i međunarodnom nivou. Ključna promjena koju smo donijeli jeste da smo mi tu za dobrobit građana i to smo pokazali i ovdje u Novom Gradu. Ponosni smo što smo u svim procesima učestvovali konstruktivno insistirajući na transparentnosti, što smo određene stvari koje su bile u službi samo jednog čovjeka stavili u službu svih građana.

Postavili smo dobre temelje za daljnji rad i posebno smo zahvalni na podršci koju smo dobili da takve procese vodimo“, kazao je Selimbegović.

Novi koncept

Predsjednik Naroda i Pravde Kantona Sarajevo i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić kazao je da Narod i Pravda ustrajno nastavlja raditi na putu izgradnje novog koncepta vođenja politike, transparentne politike programskog djelovanja na načelima pravde, državotvornosti, profesionalne etike i morala - na usluzi građanima i državi Bosni i Hercegovini.

„Odgovorno tvrdim da ne postoji porodica u Kantonu Sarajevo koja nije osjetila benefite na kojima je radila Vlada Kantona Sarajevo. Tu su razne privredne mjere, pronatalitetne politike pomoći porodiljama i porodicama sa više djece, besplatni udžbenici, subvencije za vrtiće, bolji javni prijevoz... Sve to pokazuje da je moguće obnašati vlast a biti od koristi građanima i raditi na poboljšanju ambijenta u kojem žive“, kazao je Okerić istakanuvši da je važna činjenica da je budžet Kantona Sarajevo usvojen na vrijeme, što će omogućiti nastavak realizacije već započetih politika, mjera i projekata ali i razvijanje novih.

Prisutnima  su se obratili i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić te zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, član kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Rigidne politike

Delić je podsjetio da pronatalitetne politike koje su započete na nivou Kantona Sarajevo sada prenesene i na nivo Federacije BiH pa je u novom budžetu planirano da se sa nivoa FBiH za svako novorođeno dijete izdvoji po 1.000 KM.

Zvizdić je podsjetio da je Trojka na nivo BiH donijela jedan model rada i djelovanja koji izbjegava dnevnopolitičke konflikte koji na ruku idu rigidnim politikama koje rade na razgradnji države.

Trojka ima obavezu da čuva ključne državne institucije, suverenitet i teritorijalni integritet države, obavezu obnove reintegretativnih procesa i ta obaveza je, kako je kazao Zvizdić, samo na leđima Trojke.

„Trojka je najiskreniji zagovornik evropskih i NATO integracija. Jedini smo koji bi potpisali sve zakone, strategije i akte koji bi bili bazirani na evropskim vrijednostima, niko od naših partnera nije spreman na to,  već pored evropskih žele i neke balkanske vrijednosti što je po pravilu nemoguće.

Procesi na nivou države se odvijaju u nekoliko pravaca, jedan je svakako moguće otvaranje procesa pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nismo apsolutni ali jesmo blagi optimisti, usvojen je veliki broj obaveza, ali je pred nama još nekoliko zakona koje je nužno usvojiti.

Neki koalicioni partneri, znajući koliko nama znači evropski put, pokušavaju da to iskoriste kako bi proveli neke svoje politike koje su za nas crvena linija.

Ozbiljni izazovi

To nas dovodi pred ozbiljne izazove, ali mogu vam garantovati da nećemo pristati na rješenja koja suštinski, strateški i strukturno mogu ugroziti interese BiH ili dugoročno onemogućiti njenu unutrašnju ili vanjskopolitičku reintegraciju.

Nećemo pristati na etnički veto ili paritet u Ustavnom sudu BiH, Izborni zakon je kompleksna tema i nije logično da se to može okončati u mjesec dana a da sve strane budu zadovoljne, da ispunimo sve ono što se zahtijeva u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Ta i druga pitanja, kao što je pitanje državne imovine, ostaju izazovi za nas i budite sigurni da se tu neće lomiti preko koljena“, kazao je Zvizdić.

Prvi zamjenik Naroda i Pravde i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine, Kemal Ademović osvrnuo se na važnost kadrovske politike za realizaciju politika.

„Jedna od naših vizija je bila da nećemo korumpirane kadrove. Ovdje u Sarajevu smo imali nekada šest a sada četiri ministra, to su sposobni kadrovi i posebno mi je značajno da niko od njih nije optuživan za korupciju.

Demografski slom

Jedna od ključnih politika jeste demografija, nama prijeti demografski slom i ključno je raditi na tome. Dosta stvari na tom polju je urađeno, ali to ostaje jedan od ključnih izazova“, kazao je Ademović.

Predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da je najbolji pokazatelj razlika u politikama odgovor SDA i DF-a da odbiju poziv da dođu na razgovor.

„Želim vas podsjetiti da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bi spremni otići u Neum iako smo znali da je to politički rizik.

Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH.

To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore“, kazao je Konaković poručivši da bi i SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu.

Stanje u KS

Osvrćući se na stanje u Kantonu Sarajevu Konaković je rekao da je stub promjena u ovom kantonu Narod i Pravda te da je već niz stvari koje su prije samo nekoliko godina bile nezamislive danas očekivane i normalne.

„Porodiljna naknada danas je u Sarajevu 1.200 KM, imenovani zvaničnici danas prijavljuju svoju imovinu, svaku promjenu koja nastane.

Normalno je da djeca imaju subvenciju za vrtiće, postalo je normalno da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike, postalo je normalno da su riješene liste čekanja za dodjelu stanova šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca.

I sve to se dešava u vrijeme finansijskog udara koji je utjecao na smanjenje prihoda od oko 100 miliona KM. I sve ovo je normalno u Sarajevu i samo u Sarajevu jer ovdje NiP lideriše procese“, kazao je Konaković.

Kada je u pitanju federalni nivo Konaković je kazao da je stanje deset puta gore nego se i moglo zamisliti, a posebno velika šteta je napravljena u Javnom preduzeću Autoceste FBiH i Elektroprivredi BiH.

Stanje nije najbolje ni u BH Telekomu i o tome će se, najavio je Konaković, govoriti naredne sedmice.