Peter Szijjarto Elmedin Konaković Mađarska
Politika

Konaković sa Szijjartom: Ne smeta nam saradnja s regijama, sve dok se poštuje Ustav BiH

Šefovi diplomatija Mađarske i BiH Peter Szijjarto i Elmedin Konaković održali su danas sastanak u Sarajevu.

Konaković je nakon sastanka kazao kako BiH s Mađarskom nema otvorenih pitanja te im zahvalio na podršci na putu BiH prema EU.

“Imali smo nekoliko prilika vidjeti dobru volju naših prijatelja iz Mađarske tokom pandemije kada su nam poslali 200.000 vakcina. Imamo eksperte iz Mađarske koji pomažu našim institucijama, stipendiranje studenata”, naveo je on.

Kaže da je na sastanku potvrđeno da je teritorijalni integritet i suverenitet neupitan.

“Nema sumnje, ali živimo u BiH gdje to treba naglasiti”, naveo je on.

Konaković je kazao da je bilo razgovara o Otvorenom Balkanu, te da je mađarskom kolegi prenio stav da BiH želi ratificirati sporazume iz Berlinskog procesa.

Konaković je istakao da će Szijjarto danas biti u Trebinju na energetskom samitu te je kazao da je energetika tema o kojoj je pričao s njim.

“Posljednji period uzdrmao je sve i vidjeli smo kako je to bilo s energentima. Mi smo propustili priliku kada je megavat struje na Budimpeštanskoj berzi imao cijenu do 600, 700 i do 1000 eura. Imali smo problema što produktivnost nije bila na nivou. izgubili smo milijarde. Pričamo o tome da zajednički sarađujemo u energetici vrlo smo rapoloženi za to”, naveo je Konaković.

Dalje je naveo kako je kolegi prenio da mu ne smeta regionalna saradnja. Konaković je vjerovatno mislio na to što Mađarska ima dobru saradnju sa vlastima u RS, posebno Miloradom Dodikom.

“Govorio sam da nam ne smeta regionalna saradnja svih dijelovo Balkana i Evrope, sve dok se poštuje Ustav BiH”, naveo je Konaković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
KONAKOVIĆ IZMEĐU NEZNANJA I OTVORENOG BALKANA Zna li šef bh. diplomatije za mađarsku tužbu tešku minimum 21 milion dolara! – hamdočamo
2 mjeseci

[…] (A.Č.Z)MOŽDA VAS INETERESUJE>>> Konaković sa Szijjartom: Ne smeta nam saradnja s regijama, sve dok se poštuje Ustav BiH […]