za poslastice

Kondenzirano mlijeko lako ćete napraviti kod kuće. Imamo recept i otkrivamo tajni sastojak za najfiniju teksturu

Kondenzirano mlijeko nije lako pronaći u trgovini, a treba nam za cijeli niz finih slatkih recepata. Umjesto da se bacite u potragu po samoposlugama, koja može završiti bez rezultata, bacite se na pripremu kondenziranog mlijeka u domaćoj radinosti. Kako bi vam bila uspješna, imamo jednostavan recept koji uspijeva bez greške.

Trebat će vam samo mlijeko i šećer, a ako želite još bolju teksturu, dodajte mu i malo sode bikarbone.

Sastojci

  • 480 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • prstohvat sode bikarbone

Priprema

U loncu srednje veličine zakuhajte mlijeko i šećer. Smanjite vatru i nastavite kuhati uz često miješanje dok se smjesa ne reducira na pola i ne zgusne (oko 30-45 min)

Pazite da vam se ne zalijepi za dno posude i pripazite da ne počne kipjeti. Ako se smjesa počne dizati kao da će zakipiti, maknite lonac s vatre i smanjite temperaturu kuhanja.

Kako biste bili sigurni da je gotovo, umočite kašiku u mlijeko pa oprezno prijeđite prstom preko površine kašike. Ako ostane vidljiv trag, gotovo je, a ako se skupi trebat ćete još kuhati.

Nakon što se smjesa zgusne i postigne zlatnu boju, maknite je s vatre, dodajte prstohvat sode bikarbone i dobro promiješajte. Ulijte u staklenu posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider.