NEGATIVAN UČINAK NA ZDRAVLJE

Konzumacija masne hrane može pogoršati stres

Konzumacija masne hrane prije mentalno stresne epizode može smanjiti protok krvi kroz mozak i uzrokovati lošiju vaskularnu funkciju kod odraslih

Konzumacija masne hrane prije mentalno stresne epizode može smanjiti protok krvi kroz mozak i uzrokovati lošiju vaskularnu funkciju kod odraslih. Istraživači su grupi mladih, zdravih odraslih osoba dali po dva kroasana s puterom za doručak i zatim im dali da rješavaju zadatke mentalne aritmetike, povećavajući brzinu i upozoravajući ih kada bi dali pogrešan odgovor. Eksperiment je osmišljen kako bi simulirao svakodnevni stres s kojim bi se osobe inače mogle nositi na poslu ili kod kuće.

"Kad smo pod stresom, u tijelu se događaju različite stvari, ubrzavaju se otkucaji srca i raste krvni pritisak, šire se krvne žile i povećava protok krvi u mozak. Također znamo da elastičnost naših krvnih žila - što je mjera vaskularne funkcije - opada nakon psihičkog stresa", rekla je za Daily Mail autorica studije Rosalind Baynham sa Univerziteta u Birminghamu.

No, pokazalo se da konzumiranje masne hrane u stresnim situacijama, poput kroasana koje su dobili ispitanici, smanjuje vaskularnu funkciju za 1,74 %. Baynham je dodala da, prema prethodnim istraživanjima, smanjenje vaskularne funkcije od jedan posto dovodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 13 %. "Važno je da smo pokazali da je ovo oštećenje vaskularne funkcije trajalo čak i duže kada su naši učesnici pojeli kroasane", rekla je Baynham.

Negativan učinak i nakon stresa

Istraživači su također otkrili da konzumiranje masne hrane ima negativan učinak na raspoloženje tokom i nakon epizode stresa. "Promatrali smo zdrave osobe u dobi od 18 do 30 godina i primijetili smo značajnu razliku u tome kako se njihova tijela oporavljaju od stresa kada jedu masnu hranu", rekla je profesorica Jet Veldhuijzen van Zanten. Dodala je da bi učinci masne hrane mogli biti ozbiljniji za one koji imaju povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i one koji rade na izrazito stresnim poslovima. "Ovo istraživanje nam može pomoći u donošenju odluka koje smanjuju rizike od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je van Zanten.

Prema drugom istraživanju istih autora, objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition and Nutrients, konzumiranje zdravije hrane, posebno one bogate polifenolima, poput kakaa, bobičastog voća, grožđa, jabuka i drugog voća i povrća, može potpuno ukloniti oštećenja vaskularne funkcije. Inače, smanjena opskrba mozga kisikom mogla bi potencijalno utjecati na raspoloženje i mentalno zdravlje, što uzrokuje još više stresa. No, dr. Catarina Rendeiro je dodala da to bi to također moglo utjecati na kognitivnu funkciju i sposobnost ljudi da obave zadatak oko kojeg su zabrinuti, kao što je intervju, ispit ili poslovni sastanak.

"Naše studije pokazuju da izbor hrane u stresnim situacijama može pogoršati ili zaštititi od učinaka stresa na naš kardiovaskularni sistem. Kada su ljudi pod stresom, skloniji su konzumaciji masnije hrane, bilo zato što je to prikladnija opcija kada su u stisci s vremenom ili je jednostavno koriste kao poslasticu za rješavanje stresa", objasnila je Rendeiro.