Region

Kosovo: Napad “šok bombom” na izviđačku patrolu EULEX-a

Misija EULEX je saopštila da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povrijeđen.

EULEX: Napad je neprihvatljiv

Iz EULEX-a potvrđuju da je “sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a”.

“Nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta. Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv”, navode iz EULEX-a. Dodaju da snažno osuđuju nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova. Uključujući tu i djelovanje protiv međunarodne zajednice.

“EULEX će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata. Te da doprinese sigurnosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija. Pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi”, kaže se u saopštenju.

I Kosovska policija je saopštila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

“Policijske jedinice su u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu”, istakli su iz policije. Naveli su da nema zvaničnih informacija o povređenima ili eventualnoj šteti.

Prethodno je Kosovska policija saopštila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Blokade puteva na sjeveru Kosova

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, juče oko 16 sati blokarili su puteve kamionima. Barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića. On je bivši pripadnik Kosovske policije. A uhapšen je zbog osnovane sumnje za umješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije. Te napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima. Uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja sigurnosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Srbi na Kosovu se sukobili s policijom. Kosovski specijalci zauzeli Gazivode, poskidali zastave Srbije - TD portal
3 mjeseci

[…] razmjene vatre s policijom tokom noći, a nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije. EULEX, misija Evropske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su demonstranti […]