Mnogi ljudi prave veliku grešku, jer prilikom konzumiranja voća bacaju njegov najzdraviji dio.
Koštice koje se nalaze u voću rijetko ko jede, jer uglavnom imaju neprijatan gorak ukus. Međutim, mnoge košpice znatno ubrzavaju proces regeneracije organizma, a to je samo jedan od razloga zbog kog ne bi trebalo da ih bacate.
Neke od njih možete pojesti dok jedete voće, a određene košpice možete sačuvati, osušiti i od njih praviti čajeve, a svaka od njih je posebno dobra za određene stvari.
1. Lubenica za sjajniju kožu
Košpice lubenice veliki su izvor magnezijuma, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, niacina i monozasićenih zdravih masnoća. Vitamin C kojim obiluje ovo voće pomaže kod liječenja akni i čini kožu elastičnom i sjajnom.
2. Kajsije za imunitet
Zbog sadržaja cijanida ne bi trebalo da jedete više od dvije dnevno. Košpice kajsije su izvor vitamina B17, za koji se pretpostavlja da ubija ćelije raka i povoljno utiče na imunitet.
3. Grožđe za krvne sudove
Sastojci iz ove košpice mogu da očiste krvne sudove od štetnog sadržaja koji se zadržava zbog korišćenja lijekova. Upravo zbog toga, preporučuju se ljudima koji su izloženi riziku od bolesti srca jer stimulišu cirkulaciju i sprječavaju stvaranje ugrušaka.
4. Citrusi za energiju
Vitamin C kojim su limun, pomorandža, grejpfrut i mandarine bogati igra važnu ulogu u dobroj imunološkoj funkciji. Zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom dejstvu citrusno voće koje pojedete sa košpicama značajno može da vas odbrani od virusa i spriječi gripu.