Vijesti

‘Krajiški omač’ i ‘Krajiška trahana’ dobili oznaku garantirano tradicionalni specijalitet

Krajiški omač" i "Krajiška trahana" danas su prvi upisani u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić uručili su danas u Bihaću predstavnicima Udruženja "Stari-novi okus" rješenja o upisu proizvoda "Krajiški omač" i "Krajiška trahana" u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta.

To su ujedno prvi proizvodi u Bosni i Hercegovini registrirani oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta.

''Osim ova dva proizvoda, mi smo u proteklom razdoblju izdali rješenja za još pet proizvoda koji su registrirani oznakom porijekla i oznakom geografskog porijekla. Posebno nam je zadovoljstvo što je za 'Livanjski sir', kao jedan od proizvoda registriranih u Bosni i Hercegovini, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pokrenuta procedura registracije na nivou Evropske unije'', izjavio je direktor Hajrić.

Uz "Livanjski sir", oznakom zemljopisnog porijekla registrirani su "Visočka pečenica" i "Nevesinjski krompir", dok su oznakom porijekla registrirani "Livanjski izvorni sir" i "Drvarski mućeni pekmez od drenjina". Značajnu podršku procesu registracije oznaka, kroz novčane poticaje, pružaju entitetska ministarstva poljoprivrede.

"Decenije usmenih i pismenih receptura našeg krajiškog naroda napokon su prepoznate i kroz uvrštavanje u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta. Na ovaj način u prilici smo dodatno promovirati bogatu krajišku trpezu i turističku ponudu, ali i očuvati našu kulturnu baštinu. Vjerujem da će ova aktivnost pružiti priznanje proizvođačima i očuvati izvorni karakter ovih specijaliteta. U okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede opredijeljeni smo da naše proizvođače podržimo i kroz podršku certifikaciji proizvodnje, što će doprinijeti njihovom boljem pozicioniranju na tržištu", kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Predstavnici Udruženja ''Stari-novi okus'' i Obrtničke komore USK izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno provedene procedure registracije oznaka.

"Ova oznaka za odabrane proizvode kao 'Garantirano tradicionalni specijalitet' će omogućiti da se certificiraju postojeći proizvođači tradicionalne hrane, ali isto tako pružiti mogućnost za novo pokretanje startup-ova, te osnivanje novih obrta i nova zapošljavanja. Kroz projekt je predviđena certifikacija najmanje dva postojeća proizvođača i dva nova proizvođača koji će se certificirati i imati pravo korištenja oznake na svojim proizvodima. Obrtnička komora će nastojati da se to proširi na veći broj proizvođača, s tim da ćemo svakako voditi računa o zakonskim regulativama u pogledu korištenja oznake i certifikacije proizvođača", istaknuo je predsjednik Obrtničke komore USK Enes Arapović.

"Krajiški omač" i "Krajiška trahana" su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno na području Unsko-sanskog kantona.

Inače, aktivnosti na registraciji oznake za spomenuta dva proizvoda finansijski su potpomognute od strane projekta "USAID Turizam BiH".

Izradu proizvođačke specifikacije i ostale potrebne dokumentacije pripremali su profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.