Ove godine se navršava tačno pet decenija od posjete kraljice Elizabete II bivšoj Jugoslaviji, te se uoči sahrane prisjećamo njenog susreta sa Josipom Brozom Titom 1972. godine u Beogradu.
Te 1972. ona je obišla, između ostalog, i Zagreb i Podgoricu, odnosno tadašnji Titograd. Kakvi su bili detalji posjete i šta se našlo na trpezi tom prilikom?
Kuhar Milan Stojanović je za TV Prva otkrio ove detalje.
Otac kuhara Milana Stojanovića, Mića Stojanović čak 24 godine je kuhao za Tita, a prilikom posjete Elizabete II i za čitavu britansku delegaciju.
"Otac mi je pričao da je posjeta kraljice Elizabete najavljena šest meseci unaprijed i odmah su počele pripreme. Moj otac je predložio nekoliko menija, oni su manje-više usvojeni i modifikovani u skladu sa prohtjevima i načinom ishrane kraljice Elizabete.
Prvi ručak je bio u Bijelom dvoru, a na meniju: koktel od škampa, puding od špinata, koji podsjeća na pitu, ćurka sa mlincima i kruška u šampanj sosu", ispričao je Milan Stojanović.
Interesantno je da se u kuhinji Josipa Broza Tita jela nisu ponavljala, prenosi B92.
"Gleda se da se jela dugo ne ponavljaju, ne samo u toj posjeti, nego i u narednim, drugih zvaničnika", rekao je Stojanović.
Kraljica Elizabeta se posebno oduševila kolačima koje je probala u Jugoslaviji.
"Drugi dan posete su posluženi kolači. Kraljica je taj dan u Đakovu trebalo da dobije na poklon od Tita jednog lipicanera i u vozu između doručka i ručka su posluženi kolači. Figaro, padobranci i medenjaci, kojima ju je moj otac lično poslužio.
Pitala ga je kurtoazno da li je umoran, zatražila recepte koji su poslati po protokolu, a on je dobio kovertu u znak zahvalnosti, nadao se da je 100 funti, ali je bila fotografija kraljice i njenog supruga sa potpisima", kaže Milan Stojanović.