Kadulju, koja potječe s Mediterana, koristili su još stari Grci i Rimljani, a našim krajevima proširila se tokom srednjeg vijeka.
Njenoj primjeni u narodnoj medicini sigurno su pridonijeli jak miris i, moglo bi se reći, agresivan okus. Koristi se podjednako u kulinarstvu i liječenju.
Od davnina se pije njen čaj radi očuvanja zdravlja i olakšavanja različitih tegoba vezanih uz jetru, probavu, visoku koncentraciju šećera u krvi...
Naučne studije pokazale su poželjan učinak ekstrakta kadulje na reguliranje masnoća, ukupnog i LDL holesterola.
Budući da nisu uočene nepoželjne pojave, zaključilo se kako ova biljka može biti od izuzetne koristi u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.
Pomaže I kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju nivoa šećera u krvi, čisti krv, sprečava moždani udar…
Jačinu čaja od kadulje određuje svrha njegove primjene. Blaži čaj pije se u svrhu opuštanja i jačanja zdravlja općenito. Jači čaj pokazao se efikasnim u liječenju aftoznih ukusa i protiv lošeg zadaha, prenosi Živim.hr.
Priprema:
4-5 listova kadulje stavite kuhati u 2,5 dl kipuće vode dvije minute.
Lončić poklopite i ostavite sedam do deset minuta. Procijedite.
Kad se ohladi, mućkajte ga u ustima.
Ipak, čaj uzimajte oprezno.
Nakon nekoliko sedmica pijenja treba napraviti pauzu. Također, čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.