potječe s Mediterana

Kraljica ljekovitog bilja poboljšava jetru i probavu, smanjuje šećer u krvi…

Kadulju, koja potječe s Mediterana, koristili su još stari Grci i Rimljani, a našim krajevima proširila se tokom srednjeg vijeka.

Njenoj primjeni u narodnoj medicini sigurno su pridonijeli jak miris i, moglo bi se reći, agresivan okus. Koristi se podjednako u kulinarstvu i liječenju.

Od davnina se pije njen čaj radi očuvanja zdravlja i olakšavanja različitih tegoba vezanih uz jetru, probavu, visoku koncentraciju šećera u krvi...

Naučne studije pokazale su poželjan učinak ekstrakta kadulje na reguliranje masnoća, ukupnog i LDL holesterola.

Budući da nisu uočene nepoželjne pojave, zaključilo se kako ova biljka može biti od izuzetne koristi u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Pomaže I kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju nivoa šećera u krvi, čisti krv, sprečava moždani udar…

Jačinu čaja od kadulje određuje svrha njegove primjene. Blaži čaj pije se u svrhu opuštanja i jačanja zdravlja općenito. Jači čaj pokazao se efikasnim u liječenju aftoznih ukusa i protiv lošeg zadaha, prenosi Živim.hr.

Priprema:

4-5 listova kadulje stavite kuhati u 2,5 dl kipuće vode dvije minute.

Lončić poklopite i ostavite sedam do deset minuta. Procijedite.

Kad se ohladi, mućkajte ga u ustima.

Ipak, čaj uzimajte oprezno.

Nakon nekoliko sedmica pijenja treba napraviti pauzu. Također, čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.