Donosimo recept za vrlo jednostavan kremasti kolač koji je idealan za dane kada nam se ne da paliti rarnu.
Kolač se sastoji od slojeva keksa i kreme od pudinga od vanilije, između kojih su višnje. Keksi namočeni u mlijeko slažu se na dno i na vrh kolača, dok se između njih nalaze slojevi pudinga i višnje. Kolač se treba dodatno ohladiti u frižideru prije posluživanja, a može se ukrasiti šlagom i kandiranim višnjama.
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 1,5 kašika kukuruznog škroba
- 150 grama šećera
- 150 grama maslaca
- 2 dl vrhnja za šlag
- 340 grama kompota od višanja
- 200 grama keksa s maslacem
Priprema
U 2 dl mlijeka umiješajte 2 vrećice pudinga i kukuruzni škrob. Ostatak mlijeka zagrijte sa 100 g šećera do laganog vrenja, zatim dodaj smjesu s pudingom i kuhajte 5 minuta. Pokrijte folijom i ohladite.
U 1 dl soka od višanja umiješajte treći puding. Ostatak soka, višnje i 50 g šećera kuhaj 5 minuta. Dodajte smjesu s pudingom i polako kuhajte još 2 minute.
Puding od višanja izlijte u drugu zdjelu pa smjesu lagano prekrij prozirnom folijom i ohladi na sobnoj temperaturi.
Kad se puding od vanilije ohladi, umutite ga s omekšalim maslacem dok ne postane glatko. Zatim umutite vrhnje za šlag i umiješajte ga u kremu.
Na dno kalupa (30x25 cm) stavite kekse namočene u mlijeko, dodaj polovinu vanilin kreme, sloj višanja, zatim ostatak kreme i završi slojem keksa.
Kolač hladite u frižideru najmanje 2 sata. Po želji poslužite sa šlagom i kandiranim višnjama.