šta se dešava sa gigantom

Kriza trese Grbavicu: Da li je Željo jedini klub u koji su ušli Saudijci, ali ne i njihov kapital?

Fudbalski klub Željezničar drma žestoka kriza.

Već duže vrijeme, koje se počinje mjeriti godinama, traje finansijska agonija, a koja se direktno održava na sve pore unutar kluba.

Čime nema novca nema ni pravih kadrovskih rješenja, posebno u onom navijačima najvažnijem segmentu, a to je takmičarskom, odnosno rezultatskom...

Jedini izbor

Jedini mogući izbor u besparici, oslonac na grupu veterana, dokazanih Željinih "vojnika", kojima više novac nije prioritet, kombiniran sa mlađim snagama te manje poznatim, finansijskim jeftinijim akvizicijama željnih afirmacije - prošle je sezone dao kakav-takav rezultat i Željo se, mada daleko od borbe za titulu, ipak domogao Evrope.

Međutim, "medeni mjesec" sa Nerminom Bašićem, nasljednikom Edisa Mulalića na klupi u završnici prošle sezone, nije dugo trajao.

Bašić: Nije dugo izdržao

Senzacionalan uspjeh, a to za Željino stanje definitivo jeste bilo izbacivanje bjeloruskog Dinama iz Minska u prvom pretkolu Konferencijske lige UEFA, ubrzo je bio praćen bolnim prizemljenjem.

Istina, ispadanje na narednoj evropskoj prepreci protiv azerbejdžanskog Neftchija sasvim je očekivano. Međutim, i najveći pesimisti teško da su mogli slutiti šta će se uskoro desiti na domaćoj sceni.

Deset poraza

A to je čak deset poraza u 17 kola Premijer lige Bosne i Hercegovine i samo četiri boda iznad zone ispadanja, uz napomenu da trenutno jedanaestoplasirani Igman ima i utakmicu manje u odnosu na sarajevske "Plave" koji su večeras izgubili, nakon četiri godine, i od Veleža na Grbavici (0:1).

U jeku ove negativne serije smijenjen je i trener Bašić. Potez koji je uslijedio i direktno je vezan za poziciju trenera, moguće da predstavlja najveću od svih kontroverzi na Grbavici u posljednje vrijeme.

Kao prvo, novi trener je potražen čak u Saudijskoj Arbiji.

Domaći nokaut i protiv Veleža (Foto: FENA)

Kao drugo, Abdulhakeem Al-Tuwaijri, iako trenerski školovan u Evropi, nikad ranije nije vodio samostalno neki seniorski klub.

I, kao treće, možda i najvažnije, dolazak Al-Tuwaijrija i njegovih pomoćnika, također iz inozemstva, najavljen je kao dio većeg projekta saradnje sa partnerima iz Saudijske Arabije.

Nije strateški partner

Međutim, iz kluba su naglasili da nije riječ o strateškom partneru, odnosno investitoru, odnosno, da budemo do kraj ajasni - "onome ko donosi novac".

Stoga se, ako se već ne podrazumijeva projekt u kojem će "sa Saudijcima stići i saudijski novac", a što je već uobičajena praksa u mnogim evropskim klubovima, postavlja se pitanje šta je cilj ove saradnje i šta će to dobro donijeti Želji?

Odgovor bismo možda mogli dobiti već u januaru, jer je Tuwaijri još prilikom promocije kao novi trener Željezničara, prošlog mjeseca, najavio remont ekipe u zimskoj pauzi.

Navijači "Plavih" se nadaju da će tako i biti, mada ne treba zanemariti činjenicu da se saradnja sa Saudijcima poklopila sa smjenom na čelu "Plavih", jer je predsjednik Upravnog odbora Edis Kovačević podnio ostavku koja se dovodi u vezu upravo sa ovim projektom.