Kučuk glumio doktora i dijelio savjete preko FB, dr. Talirević ga prozvao. Nastao je cirkus

13569

Nakon što je opisao svoju dramu sa koronom, Ejub Kučuk, vlasnik marketinške agencije i pekare počeo je dijeliti savjete ljudima koje lijekove treba piti kada imaji koronu.

Kučuk, kaže da želi pomoći, pa mlati po Facebooku šta treba piti, gdje to nabaviti, za šta je dobro itd. a sve u stilu doktora Housa.

Nije dugo trebalo da stignu razne reakcije.

Jutros je stigao odgovor i doktora Emira Talirevića, nakon čega je pokrenuta rasprava u komentarima.

“Čitam ove statuse i ne mogu da vjerujem kakve gluposti nalazim oko aktuelne Corona pandemije. Dokle to ide da se čak i lijekovi koji se isključivo izdaju na recept preporučuju preko Fb da se kao pomogne ljudima?!

1. Ne, nema efikasne terapije protiv SARS-CoV2. Da ima, sigurno ne bi imali situaciju u svijetu koju imamo;

2. Svi lijekovi koji se izdaju na recept imaju svoje nusefekte (nekada i po život opasne) i ne, ne možete ih sami uzimati;

3. Testovi su uvijek sa ograničenjima – prevedeno, ukoliko imate simptome i svi su vam testovi negativni, još uvijek nije isključeno da imate COVID-19 pa se pridržavajte uputstava za izolaciju kao da ste dobili pozitivan test;

4. Hydroxycholoroquine ili Arechin može izazvati po život opasne poremećaje srčanog ritma i studije pokazuju da nema efekta na sam tok bolesti, sam ili u kombinaciji sa Azithromycinom (Sumamed)”, napisao je Talirević.

Na to mu je Kučuk odgovorio petetičnim statusom.

Možda je glupost napisati:

– koje vitamine i koliko dnevno da ih uzimaju
– koje nalaze da izvade
– koliko ozbiljno da shvate informaciju
– ako država zakaže (npr. Javite se dvanaesti dan bolesti da vidimo šta ćemo) gdje privatno da odu i traže pomoć

Možda je glupost:

– koristiti Sumamed i Arechin
– uzimati Aspirin ili primati Clexan protiv tromboze iako COVID najviše utiče

Možda je glupost:

– gledati majku 4 djece iscrpljenu od borbe s COVID19, a ne znati ko joj bar može infuziju s C vitaminom dati jer niko ne prima COVID pacijente. O nalazima, CT i slično da ne govorim
– izgubiti kuma, vrhunskog poslovnog stručnjaka, jer je sve u našem sistemu zakazalo, terapija kasno krenula i bila je s lijekovima koji se ne koriste u svijetu
– biti dio običnog svijeta, nemati znanje, informacije, veze

Možda je glupost pisati o svemu o tome.

A možda je glupost imati znanje, ali ne napisati ništa nego s vremena na vrijeme podijeliti neko svjetsko istraživanje. Možda je glupost znati s čim i s kakvim strahovima se oboljeli u BiH susreću, a ne boriti se protiv toga javno. I možda je glupost nemati socijalnu empatiju”

Tu nije stalo.

Potom mu je Talirević napisao da je glupost pisati o nečemu o čemu pojma nema, a Kučuk ga je optužio za nadriljekarstvo.

“Ja ne pišem gluposti, nego pišem vlastito iskustvo. Ti pišeš gluposti jer kritikuješ nešto što je nama preporučeno, a da ne znaš našu kliničku sliku i nisi vidio nalaze. To je nadriljekarstvo.

Emotivni si bogalj jer ne shvatas sve ovo što pišem i što ljudi proživljavaju. Tebi je samo važno da party nikad ne stane. I da, nakačen si na državne pipe. Da ti nije podrške ne bi radio ni u Bjelimićima, a pogađa te jer sam naveo kliniku kojoj ne možeš ni prismrditi.”, naveo je Kučuk.

“Ti si patetičan. U nedostatku argumenata kreneš sa uvredama. Sada bih ja trebao da se sprdam sa tobom na brojne teme koje imam ali mi je to dosadno. Ipak se čitav grad već sprda”, kazao je Talirević na kraju.