Pšenica je žitarica bez koje je nezamisliv život u velikom dijelu svijeta, oko četvrtine obradivih površina na planeti zasijano je ovom žitaricom. Za razliku od rafiniranih žitarica, cijelo zrno pšenice namirnica je koja može da umanji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti.
Kuhana pšenica bogata je biljnim proteinima, vitamina i mineralima, obiluje B vitaminom značajnim za jačanje imuniteta. Osobe osjetljive na gluten ne bi smele da konzumiraju pšenicu.
Rafinirane i cjelovite žitarice
Rafinirane žitarice kojima su zrna obrađena ne preporučuju se, jer se putem obrade iz njih uklanja veliki broj hranjivih materija. Rafinirane žitarice kao što su bijelo brašno, bijeli hljeb, tjestenine, peciva, bijela riža, dovode se u vezu sa gojaznošću. Unos cjelovitih žitarica, s druge strane se preporučuje kao dobra prevencija od mnogih bolesti.
Pomaže u smanjenju tjelesne težine
Pšenica u cijelom zrnu i pored kalorijske vrijednosti odličan je način na koji može da se kontrolira tjelesna težina. U 100 grama pšenice ima 335 kalorija, 12 grama proteina, 61 gram ugljenih hidrata, 1,9 grama šećera, 11 grama vlakana, 2 grama masti. U jednom istraživanju, žene koje su tokom dužeg perioda konzumirale proizvode od cijelog zrna, imale su manju tjelesnu težinu. Smatra se da kuhana pšenica sprečava pojavu metaboličkog sindroma, skupljanja masti u predjelu stomaka.
Kuhana pšenica poboljšava metabolizam i doprinosi stvaranju dobrog HDL holesterola, regulira nivo triglicerida, krvni pritisak. Ljekari preporučuju hljeb od cijelog zrna i drugu hranu bogatu vlaknima. Istraživanja su pokazala, da rafinirane žitarice ne samo da povećavaju tjelesnu težinu, već i rizik od inzulinske rezistencije.
Pšenica daje energiju, mladu i glatku kožu

Zrno pšenice bogato je vitaminom B koji obezbjeđuje tijelu energiju. Cijelo zrno sadrži složene ugljene hidrate, koji pružaju osjećaj sitosti i obezbjeđuju više energije u toku dužeg vremenskog perioda. Savjetuje se osobama koje pate od nedostatka B vitamina, da češće konzumiraju cijelo zrno pšenice. Ono djeluje ljekovito na kožu, kosu i apetit. Selen, vitamin E i cink u pšenici hrane kožu, sprečavaju pojavu akni.
Visok sadržaj vlakana održava digestivni sistem na optimalnom nivou i tako regulira redovno uklanjanje toksina iz organizma. Cink u pšenici jača kosu i štiti je od oštećenja uzrokovanih faktorima okoline. Smatra se da vitamin E, niacin i cink u integralnoj pšenici smanjuju rizik od degeneracije makule i od pojave katarakte.
Kuhana pšenica smanjuje hronične upale
Sadržaj betaina u pšenici može da spriječi hronične upale koje uzrokuju razvoj reumatskih bolesti. Kuhano žito djeluje antiinflamatorno smanjuje rizik od osteoporoze, bolesti srca, kognitivnog pada i dijabetesa tipa 2. Vjeruje se da može da spriječi djelovanje faktora, koji doprinose nastanku kamena u žuči. Cijela pšenica bogata je nerastvorljivim vlaknima, brzo se vari i regulira lučenje kiseline za koju se smatra da je glavni uzrok stvaranja kamena u žuči, tvrde neka istraživanja.
Ublažava simptome postmenopauze, regulira probavu
Veći unos nerafiniranih pšeničnih proizvoda bogatih biljnim vlaknima i proteinima, može regulirati hormone i umanjiti neprijatne simptome postmenopauze. Smatra se da je proklijala pšenica odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre. Stručnjaci savjetuju svima koji imaju lošu probavu da jednom sedmično koriste kuhanu pšenicu. Vlakna kuhane pšenice pomažu kod zapaljenja debelog crijeva, neredovne stolice. Ova vlakna sadrže mliječnu kiselinu koja oslobađa dobre bakterije u debelo crijevo i tako olakšava probavu.
Štiti od srčanih problema
Cijela pšenica bogata je biljnim lignanima, koji nas mogu zaštiti od srčanih bolesti. Danski časopis objavio je studiju koja je pokazala da žene koje jedu žitarice od cijelog zrna imaju znatno veći nivo lignana u krvi. Kuhana pšenica je bogata dijetalnim vlaknima koja mogu smanjiti nivo krvnog pritiska i tako zaštititi organizam i od moždanog udara. Studija objavljena u British Medical Journal ističe, da osobe koje nisu osjetljive na gluten ne bi trebalo da izbjegavaju pšenicu.
Moguće antikancerogeno dejstvo
Pšenica može djelovati antikancerogeno, neke studije tvrde da je oko 30 grama kuhane pšenice dnevno, dovoljno da se smanji rizik od raka dojke. Žene koje su u menopauzi konzumirale žitarice u celom zrnu smanjile su za 41 odsto rizik od raka dojke, navode neka istraživanja. Pšenične mekinje značajno umanjuju lučenje žučne kiseline i bakterijskih enzima, čime se, kako se vjeruje, može spriječiti rak debelog crijeva. Pšenične mekinje sadrže lignane, fitonutrijente koji mogu onemogućiti rast ćelija raka, tvrde neki stručnjaci
Djeluje na raspoloženje

Željezo, folna kiselina, vitamini B i E u pšenici utječu na serotonin i povećavaju nivo energije. Na taj način mogu se ublažiti depresija, poboljšati raspoloženje i opće zdravlje.
Kako pripremiti pšenicu
Večer prije kuhanja pšenicu treba potopiti u vodi, kada odstoji voda se procijedi i doda svježa voda. Kuha se na laganoj vatri 35 do 40 minuta. Poslije kuhanja se poklopi i sačeka da zrno nabubri. Može se koristiti u slanim i slatkim varijantama uz dodatke meda, oraha, cimeta. Dobro se slaže sa varivima, salatama, supama.