Među desertima koji sladokusce nikad neće prestati oduševljavati definitivno su biskviti preliveni umacima - neodoljive slatkoće, teksture i aromatičnog okusa
Najslavniji među njima jest desert Tres Leches; torta prelivena s tri vrste mlijeka koja je, ohlađena i prožeta sočnim sokovima, savršen ljetni desert.
Tres Leches torta (u prijevodu: torta od tri mlijeka) inače je jedan od starijih recepata, koji korijene seže daleko u kolonijalno razdoblje. Pretpostavlja se da je nastao u 16.st. pod utjecajem tiramisua te je spoj evropskog stila pripreme deserata i lokalne meksičke tradicije.
Veliku popularnost ovaj kolač stekao je u kasnom 20. st., ponajviše u SAD-u koji je otkrivao međunarodne kulinarske delicije, a današnja verzija nastala je prije 80-ak godina. Poznat je i pod nazivom trileće.
Priprema ovog kultnog kolača možda nije najjednostavnija, no decenije njegove slave dokazala su da se trud definitivno isplati. Donosimo recept s detaljno pojašnjenim koracima uz koje ćete lakoćom složiti kolač kojem niko neće moći reći 'ne'. Uživajte!
Sastojci:
Za tortu:
- 215 grama višenamjenskog brašna
- 110 grama grubog kukuruznog brašna
- 1⁄2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica krupne soli
- 6 velika jaja
- 135 grama granuliranog šećera
- 145 grama svjetlosmeđeg šećera
- 80 mililitara biljnog ulja ili ulja uljane repice
- Korica 1 narandže, grejpa ili limuna
- 1 kašičica paste ili ekstrakta vanilije
Za umak:
- 630 mililitara gustog vrhnja za šlag
- 595 grama zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 320 mililitara mlaćenice od punomasnog mlijeka
- 1⁄2 kašičice paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
- 1⁄2 kašičica mljevenog cimeta
- So
Priprema:
Zagrijte rernu na 160°C. Pošpricajte posudu za pečenje veličine 23 x 33 cm sprejem za pečenje i stavite je sa strane.
Pripremite kolač: U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, prašak za pecivo i so i umutite dok se dobro ne sjedini.
Izmiksajte jaja i oba šećera na srednje jakom nivou dok se dobro ne sjedine i ne postane pjenasto, 3 do 4 minute. Dok je mikser na niskom nivou, dodajte ulje, koricu citrusa i pastu od vanilije. Povećajte brzinu na srednje visoku i miksajte dok ne postane pjenasto, još 3 do 4 minute.
Na niskoj brzini dodajte suhe sastojke u zdjelu. Miješajte na srednjoj do visokoj brzini dok se ne sjedini, stružući dno i stranice zdjele da se sve sjedini.
Ulijte tijesto u pripremljeni pleh i ravnomjerno rasporedite. Lupnite tavom nekoliko puta o radnu površinu da izađu mjehurići zraka. Pecite dok tester za kolače (poput čačkalice ili vilice) umetnut u sredinu ne izađe čist, 30 do 40 minuta.
Dok se kolač peče, napravite natopljenu smjesu: U velikoj zdjeli pomiješajte vrhnje, zaslađeno kondenzirano mlijeko, mlaćenicu, pastu od vanilije, cimet i srednji prstohvat soli dok se dobro ne sjedine; staviti na stranu.
Ostavite tortu da se hladi u kalupu na rešetki 5 minuta prije nego što je upotrijebite. Zatim ražnjićem izbušite nekoliko rupa po cijeloj torti.
Postepeno prelijte još topli kolač (otprilike šoljicu po šoljicu), ostavljajući ga da odstoji dok se ne upije. Nastavite dodavati i namakati kolač i pustite ga da sve upije dok ne iskoristite većinu, ako ne i cijelu tekućinu za namakanje. Ova metoda namakanja će trajati oko 1 do 2 sata dok se upije. Tortu dobro prekrijte folijom, malo je zategnite da folija ne dodiruje vrh torte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Ohlađeni kolač izrežite i poslužite direktno iz kalupa.
Ako niste potrošili svu tekućinu za namakanje torte, ostavite je i poslužite uz tortu. Ovaj kolač je također odličan s malo zaslađenog šlaga i pečenog voća, po mogućnosti breskvi ili šljiva.