alternativa

Laboratorijsko meso uskoro bi moglo završiti na tanjirima u EU

Nedavno su istraživači napravili proboj u proizvodnji vještačkog mesa koristeći matične ćelije

Na sastanku ministara poljoprivrede EU u utorak u Briselu bit će riječi o budućem odobrenju vještačkog mesa.

U raspravi o konzumaciji mesa u vezi sa zaštitom klime, stočarstvom i zdravom ishranom, često se kao alternativa navodi laboratorijsko ili vještačko meso. Aktivisti za prava životinja posebno traže što realističniju imitaciju mesa. Zamjenski proizvodi u obliku mesnih pljeskavica od raznih biljnih proteina već su dostupni u redovnim supermarketima, a umjetno meso iz laboratorija još nije dostupno.

Nedavno su istraživači napravili proboj u proizvodnji vještačkog mesa koristeći matične ćelije. Od tada se na mnogim mjestima spekuliše o mogućem odobrenju nadležnih za hranu.

Grupa država EU, uključujući Austriju, Italiju i Francusku, stavila je vještačko meso na dnevni red svojih ministara poljoprivrede i nada se konstruktivnoj debati. Treba svakako prvo razgovarati o potencijalnim efektima legalizacije laboratorijskog mesa.

Glavni aspekti glasanja za na nivou EU bili bi utjecaj na konvencionalno stočarstvo i rizik od monopola nekoliko proizvođača hrane, kao i temeljna etička pitanja. Kako bi se omogućio konstruktivan diskurs na međunarodnom nivou, Komisija EU pozvala je na javnu konsultaciju.