slasan recept

Lagani obrok: Napravite šareni pire-krompir

Pire-krompir svako zna da napravi. Brz i jednostavan prilog koji se odlično slaže uz sve vrste mesa. Ali, da li ste probali šareni pire-krompir?

Sastojci


500-600 g krompira

100 g luka

1 crvena paprika

1 narandžasta paprika

1 kašika putera

list peršuna

mlijeko

so

Priprema


Krompir oguliti, izrezati i skuhati u slanoj vodi. Može se kuhati i na pari.

Dok se krompir kuha, nasjeckati luk i paprike na sitne kockice.


Na puteru popržiti luk i paprike da omekšaju. Na kraju dodati nasjeckani list peršuna.


Kuhani krompir zgnječiti i dodati poprženi luk s paprikama.


Sve izmiješati. Dodati mlijeko do željene kremaste strukture pirea. Po potrebi dodati još soli. Poslužiti toplo. Paprika daje ovom prilogu lijep izgled i vanredni okus i miris.