melting potato

Lagano se tope i nestaju (s tanjira): Trik za najfiniji pečeni krompir

Slasni krompiri s okusom bijelog luka i sira – možete li zamisliti nešto bolje od toga? Poslužite ovaj krompir uz pečeni odrezak, ribu ili povrtne alternative za meso pune bjelančevina.

Melting potato popularan je američki recept za pečeni krompir. Obično se odnosi na krompir narezan na deblje krugove koji se peku na visokoj temperaturi u rerni u kombinaciji putra i slasnog temeljca.

Rezultat? Savršeni krompir koji se topi u ustima i brzo nestaje s tanjira.

Donosimo recept za krompir koji se topi u ustima, a koji je zapečen s nasjeckanim bijelim lukom i naribanim parmezanom. Ukratko, savršenstvo bez mane.

Sastojci za pečeni krompir:

  • 1 kg krompira
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 40 g naribanog parmezana
  • 40 g rastopljenog putera
  • 40 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 1 kašika svježe nasjeckanog timijana
  • so i biber po želji

Priprema pečenog krompira:

  • Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
  • Narežite krompir na kriške debljine oko dva centimetra. Pomiješajte ih s rastopljenim puterom, uljem, timijanom, soli i biberom.
  • Poslažite krompir na lim za pečenje u jednom sloju bez preklapanja.
  • Pecite krompir u prethodno zagrijanoj rerni oko 30 minuta. Na pola pečenja preokrenite krompir.
  • Pomiješajte pileći temeljac i nasjeckani bijeli luk te prelijte preko pečenih krompira, a na vrh dodajte naribani parmezan.
  • Vratite krompire u rrnu dok temeljac ne ispari, a krompiri ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno 20-ak minuta.

Poslužite krompire kao prilog uz meso i salatu. Prijatno!