Tiramisu, tako klasičan i tako savršen uz kafu, se radi vrlo jednostavno, a tajna je njegova uspjeha – osim dovoljno kave da piškote nisu suhe – u kremi. Tradicionalna se krema za tiramisu radi od mascarponea u koji se umute žumanci i snijeg od bjelanjaca.
Na stranici www.krenizdravo.hr pronašli recept koji ne sadrži jaja, već se krema radi od vrhnja za šlag i mascarponea. Krema je fantastična, a ako će vam smetati nježni okus vanilije, slobodno je izbacite iz kombinacije.
Kako biste sami napravili ovaj lažni tiramisu, trebat će vam samo mikser i desetak slobodnih minuta. Slažite tiramisu u čaše, posude za sladoled ili tegle, bit će još malo posebniji. Od količine iz recepta možete napraviti 4 do 6 porcija.
Da vam ova verzija ne dosadi, ili iz čiste znatiželje, pokušajte složiti i klasični tiramisu, tiramisu s jagodama ili tiramisu s čokoladom. A možete ih napraviti i sve odjednom.
Sastojci za lažni tiramisu:
- 1 šoljica (240 ml) kafe
- 2 supene kašike likera od kafe
- 1 šoljica (240 ml) vrhnja za šlag
- pola šoljice (60 g) šećera u prahu
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 1 šoljica (225 g) mascarpone sira
- 12 – 18 piškota
- kakao u prahu za posipanje.
Kako pripremiti lažni tiramisu:
- Ako koristite liker od kafe, pomiješajte ga s kavom i ostavite sa strane da se ohladi.
- Umutite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete šlag. Nježno pomiješajte šlag s mascarponeom.
- Složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kafu te, po potrebi, prelomite tako da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota, stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama – umočite ih u kafu, po potrebi prelomite i prilagodite čaši te posložite na vrh kreme. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
- Stavite tiramisu u čašama u frižider na barem četiri sata.
- Prije serviranja, posipajte tiramisu kakaom u prahu.