tržište cvjeta

Legendarni britanski muzičar prodao svoje pjesme i izdavačka prava. Dobit će 100 miliona dolara

Legendarni britanski muzičar Rod Stewart (79) prodao je izdavačka prava i cijeli katalog svojih pjesama za gotovo 100 miliona američkih dolara, objavio je Wall Street Journal.

Prema pisanju ovog američkog poslovnog dnevnika, firma Iconic Artists Group je za spomenuti iznos otkupila prava na Stewartov katalog, ali i određena prava na korištenje njegovog imena i lika.

Ovo je u manje od sedmicu druga velika prodaja prava u svijetu pop i rock muzike.

Naime, Sony je od nasljednika Michaela Jacksona otkupio polovinu prava na njegova izdanja i pjesme, čiju je vrijednost dnevnik New York Times procijenio na 1,2 milijarde američkih dolara.

Prema pisanju muzičkog mrežnog portala Billboard, Sony je polovinu prava platio najmanje 600 miliona dolara.

Tržište prava na muziku posljednjih je godina izrazito aktivno pa su tako svoje kataloge pjesama bogato unovčili legendarni muzičari poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Neila Younga.

Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za streaming muzike u velikom uzletu, s obzirom na to da vlasnici prava zarađuju od svakog emitiranja pjesama, prodaje albuma, korištenja muzike u komercijalne svrhe ili u filmovima i serijama, što je propisano zakonima o zaštiti autorskih prava.