Životni stil

Lepinje iz tave: Mekane i pune sira. Idealna brza večera

Šta jesti za večeru? Pitanje koje postavljamo svakog dana. Zato isprobajte nešto novo. Lepinje iz tave punjene sirom su novi hit. Što je najbolje peku se u tavi, a idealne su za doručak uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Sastojci:

Kesica suhog kvasca

300 ml mlijeka

2 kašičice šećera

500 - 600 g mekog brašna

50 ml ulja ili putera

3 kašičice soli

5 kašika jogurta (može i grčki)

200 g žutog sira

Priprema:

U mlako mlijeko sipati kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta. Nakon toga, u zdjelu sa brašnom sipati nadošao kvasac, so, ulje i grčki jogurt (po potrebi dodavati mlijeko).

Umijesiti tijesto, malo nauljiti po površini da ne bi popucalo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko 30-40 minuta na sobnoj temperaturi.

Nakon toga podijeliti tijesto na loptice, svaku lopticu razvući oklagijom, na sredinu staviti nadjev od sira, preklopiti, malo još razvući oklagijom, oblikovati i pržiti na malo ulja na toploj tavi (ne na vrelom da ne bi brzo izgorjele). Gotove su kada porumene.