Šta jesti za večeru? Pitanje koje postavljamo svakog dana. Zato isprobajte nešto novo. Lepinje iz tave punjene sirom su novi hit. Što je najbolje peku se u tavi, a idealne su za doručak uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Sastojci:
Kesica suhog kvasca
300 ml mlijeka
2 kašičice šećera
500 - 600 g mekog brašna
50 ml ulja ili putera
3 kašičice soli
5 kašika jogurta (može i grčki)
200 g žutog sira
Priprema:
U mlako mlijeko sipati kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta. Nakon toga, u zdjelu sa brašnom sipati nadošao kvasac, so, ulje i grčki jogurt (po potrebi dodavati mlijeko).
Umijesiti tijesto, malo nauljiti po površini da ne bi popucalo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko 30-40 minuta na sobnoj temperaturi.
Nakon toga podijeliti tijesto na loptice, svaku lopticu razvući oklagijom, na sredinu staviti nadjev od sira, preklopiti, malo još razvući oklagijom, oblikovati i pržiti na malo ulja na toploj tavi (ne na vrelom da ne bi brzo izgorjele). Gotove su kada porumene.