Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i 'običnog' porodičnog) stola.
Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce. Premda je spravljanje vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traju zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće božanstven.
Sočna zimska torta
Sastojci - za tijesto:
- 2 jaja
- 8 g vanilin šećera
- 100 g šećera
- 50 ml suncokretovog ulja
- 50 g maslaca
- 340 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Sastojci - za kremu:
- 200 g kompota od breskvi (ocijeđeni)
- 400 ml mlijeka
- 10 g vanilin šećera
- 1 žumanjak
- 3 kašikice šećera
- 4 kašikice kukuruznog škroba
- 200 ml vrhnja za šlag
- usitnjeni bademi
Postupak:
U veliku zdjelu stavite jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte maslac te umiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesite tijesto. Od tijesta odvojite dio te napravite kuglu veličinu šake, omotaj prozirnom folijom pa stavite na 20 minuta u zamrzivač.
Namašćeni okrugli kalup (promjera 24 cm) obložite preostalim tijestom po dnu i malo po rubu. Narežite breskve na kockice. U lonac ulijte mlijeko, dodajte vanilin šećer, žumanjak i 3 kašikice šećera. Zatim dodajte 4 kašikice kukuruznog škroba te sve promiješajte pjenjačom da dobijete finu kremu.
Ulijte vrhnje za šlag te sve dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte usitnjene breskve i dobro ih umiješajte. Prebacite kremu na tijesto u kalupu pa zagladite. Po kremi naribajte tijesto iz zamrzivača. Po tome pospite listiće badema.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i kalupa te pospite šećerom u prahu.