Brzo se priprema

Lijepa za oko, ukusna za nepce: Zbog ove prefine torte gori internet

Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i 'običnog' porodičnog) stola.

Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce. Premda je spravljanje vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traju zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće božanstven.

Sočna zimska torta

Sastojci - za tijesto:

  • 2 jaja
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 g šećera
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 340 g brašna
  • 10 g praška za pecivo

Sastojci - za kremu:

  • 200 g kompota od breskvi (ocijeđeni)
  • 400 ml mlijeka
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 žumanjak
  • 3 kašikice šećera
  • 4 kašikice kukuruznog škroba
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • usitnjeni bademi

Postupak:

U veliku zdjelu stavite jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte maslac te umiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesite tijesto. Od tijesta odvojite dio te napravite kuglu veličinu šake, omotaj prozirnom folijom pa stavite na 20 minuta u zamrzivač.

Namašćeni okrugli kalup (promjera 24 cm) obložite preostalim tijestom po dnu i malo po rubu. Narežite breskve na kockice. U lonac ulijte mlijeko, dodajte vanilin šećer, žumanjak i 3 kašikice šećera. Zatim dodajte 4 kašikice kukuruznog škroba te sve promiješajte pjenjačom da dobijete finu kremu.

Ulijte vrhnje za šlag te sve dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte usitnjene breskve i dobro ih umiješajte. Prebacite kremu na tijesto u kalupu pa zagladite. Po kremi naribajte tijesto iz zamrzivača. Po tome pospite listiće badema.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i kalupa te pospite šećerom u prahu.