Magazin

Ljetnji tart od limuna ukrašen malinama

U širokoj lepezi tartova predstavljamo jedan klasik, francuski recept za tart koji je punjen kremom od limuna. Ovu divnu poslasticu možete naći u gotovo svakom pariskom kafeu ili poslastičarnici, ali i šire kao standardnu ponudu kolača.

Savršena kombinacija ukusnog, puterastog tijesta koje se odlično uklapa sa jakim citrusnim mirisom i ukusom.

Naravno, ovaj recept za tart možemo iskoristiti da napravimo jedan veliki tart, ili napraviti neodoljive mini verzije tartova.

Postoji nešto tako elegantno u vezi sa tartovima, tanki su, komad je sasvim dovoljan da zadovolji potrebu za poslasticom, a pri tome možemo ih puniti čime želimo.

To može biti vanil krem, čokolada, krem sir, puding od vanile u koji smo umiješali slatku ulupanu pavlaku, pire od voća, a zatim ukrasiti sezonskim voćem, pored malina, možete koristiti bilo koju vrstu voća, kupine, borovnice, jagode.

Tart je veoma jednostavan za pripremu, a ovaj je tako ukusan. U svakom slučaju fantastičan desert za ljetnje dane.

Šta nam je sve potrebno:

Za tijesto:

125g putera (hladan, isječen na kockice)
250g brašna
tri kašike ledeno hladne vode
50g šećera
jedno jaje
prstohvat soli

Za krem od limuna:

150ml limunovog soka (3-4 komada)
naribana korica limuna (2 pune kašike)
150g šećera
170g putera
4 jaja

Način pripreme:

Tijesto

U blenderu ili ručno, pomiješati sve sastojke za tijesto dok se ne dobije gusta smjesa.

Tijesto oblikovati u kuglu, uviti u plastičnu foliju i stavi u frižider na sat vremena.

Na radnoj površini oklagijom razviti tijesto (posuti površinu brašnom) i izrezati krugove (čašom, nožem ili kalupom). Rubove tarta uvijek dotjerati pritiskom viljuške na vrhovima ivice ili utiskivanje tijesta palcem ruke, koja će napraviti talasasti uzorak, ukoliko nemate kalup za tart.

Bilo da pravite veći tart ili više manjih dno izbušiti viljuškom prije pečenja.

Koru tarta peći u rerni na 180C,15 minuta dok tijesto ne dobiju zlatnu boju.

Izvaditi tijesto iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Nakon toga testo napuniti kremom od limuna i peći još desetak minuta sve zajedno.

Kada se tart dobro ohladi ukrasiti malinama.

Na samom kraju prije služenja, tart posuti šećerom u prahu, i po neki listić nane.

Krem od limuna

Umutiti jaja, sjediniti sa ostalim sastojcima, sve to raditi na pari, miješati sve dok smjesa ne postane gusta.