Magazin

Ovo su najbrža i najmekša peciva: Idealna za doručak i večeru

Sastojci:

270 g brašna

1 kašičica soli

2 kašičice praška za pecivo

75 g maslaca za tijesto

10 g maslaca za premazivanje

170 ml kefira

2 srednja pečena batata (oko 280 g)

cheddar sir

krupna so za posipanje

Priprema:

Batat najprije ispecite ili skuhajte pa ga viljuškom pretvorite u pire.

Nije potrebno prethodno mu dodavati nikakve začine. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, so, hladni maslac koji ste nasjeckali na kockice, pire od batata i kefir. Brzinski zamijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, dovoljno je samo da se sastojci povežu. Na kraju ubacite sir nasjeckan na kockice i još jednom lagano promiješajte.

Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i najprije rukama oblikujte pravokutnik, a zatim ga preklopite. Preklopite još jednom pa tijesto lagano pritisnite rukama, neka bude debljine oko 2,5 centimetra. Režite na željene oblike i oblikovana peciva prebacite na papir za pečenje. Premažite ih otopljenim maslacem i pospite krupnom soli. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok s gornje strane ne poprime boju, piše Dobra hrana.