Ko može da jede luk, a ko mora da ograniči njegovu upotrebu u ishrani? Crni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, željezo, hranljiva vlakna i hranljive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Luk je zdrav i ljekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.
Pored toga što sadrži vitamine i minerale, naprimjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Također, luk pozitivno utiče i na imunitet.
Luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam.
Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lijek koji se konzumira samo onda kada je čovjek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionista.
Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore. Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.
Luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osjetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu.
Kako bi luk ostao svež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti glavice luka jednu od druge.