Svijet

Lukašenko migrantima: ‘Ako želite ići na Zapad, nećemo vas pritvarati, gušiti, tući… Na vama je. Idite tamo. Idite!‘

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poručio je u petak migrantima na granici s Poljskom da će im Bjelorusija pomoći da se vrate kući, ali ih neće tjerati.

“Onima koji žele ići kući, pomoći ćemo u tome”, rekao je Lukašenko tokom posjete improviziranom migrantskom kampu. “Ali nećemo vas tjerati. To nije u redu”.

Lukašenko je naglasio da se neće igrati njihovom sudbinom. “Ako želite ići na Zapad, nećemo vas pritvarati, gušiti, tući”, rekao je. “Na vama je. Idite preko. Idite”.

Upozorio je da će migrantska kriza, ne riješi li je sada, postati još veća.

Tokom prvog posjeta granici od početka krize, Lukašenko je obišao ljude koji migrantima osiguravaju hranu te razgovarao s radnicima Crvenog križa u kampu.

Kritizirao je susjede Bjelorusije. “Učinit ćemo sve što želite, čak i ako je to loše za Poljake i Latvijce”, rekao je.

“Ni u kojem slučaju nećemo vas pritvarati, vezati vam ruke i ukrcavati vas u avione kako bi vas se vratilo kući ako to ne želite”.

Bjelorusija je počela vraćati kući neke migrante, ali još čeka odgovor EU-a hoće li primiti 2.000 ljudi koji čekaju na granici.

U ponedjeljak je rekao da će zatražiti od Njemačke da ih primi upozorivši da EU nije kontaktirao Minsk s tim u vezi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare