Magazin

Macaronsi: Recept za najpopularniji desert pariških slastičarnica

Macaronsi su lagani kolačići od badema i bjelanaca koje poznaje i kojima se divi baš čitav svijet. Možemo ih naći u bezbroj različitih boja ili nijansi jedne boje, a nisu rijetki niti oni prirodni, bez dodataka boja.

Bojiti ih možete umjetnim prehrambenim bojama ili onim prirodnima poput praha maline, matcha praha, praha od cvekle ili borovnica, ali i običnim prahom kakaa. Ako ih bojite umjetnim bojama, bojite ih onima u prahu ili u gelu jer bi tečne boje mogle utjecati na samu teksturu kolačića.

Kada je u pitanju punjenje, možete ih puniti čime god poželite; napravite čokoladni ganache (zagrijte 150 g slatkog vrhnja i prelijte preko 200 g grubo narezane tamne čokolade, promiješajte i ostavite da se ohladi i stisne pa premiksajte i punite), napunite ih omiljenim kupovnim nugat ili kokos namazom, možete ih puniti i običnom marmeladom ili lemon curdom (kuhanom kremom od žumanaca i limuna), odnosno različitim voćnim kremama. Izbor je na vama!

Macaronsi

Sastojci za macaronse:

90 g bjelanaca (oko tri komada od srednje velikih jaja)
60 g šećera
100 g sitno mljevenih, blanširanih badema (bijelih)
165 g šećera u prahu
malo soli
prirodna boja za bojenje
Za punjenje: čokoladna ganache krema, nugat krema, bijela kokos krema, marmelada ili lemon curd

Priprema macaronsa:

U zdjelu za miksanje stavite bjelance, dodajte par zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene dodajte prvu turu šećera (šećer dodavajte u par navrata). Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu.

U posebnoj zdjelici izmješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u smjesu bjelanaca. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali (jačinu boje odredite sami; prirodne boje treba više, umjetne manje) pa u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima koristeći silikonsku kašiku. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.

Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o sto ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.

Macaronse stavite da se peku u prethodno zagrijanu rernu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.
Kad su macaronsi pečeni izvadite ih i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. Punite kremama po želji, npr. čokoladnim ganacheom, nugat namazom, lemon curdom i slično.