Svijet

Macron o napadu Rusije: Putin je odlučio izvesti najozbiljniji napad na mir i stabilnost. Ovo je prekretnica u historiji Evrope

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja “najozbiljniji napad na mir, stabilnost u Europi desetljećima”, u nacionalnom obraćanju u četvrtak.

“Odabravši rat, predsjednik Putin nije samo napao Ukrajinu. Odlučio je izvesti najozbiljniji napad na mir, stabilnost u Europi desetljećima”, kazao je Macron.


Neobično, Macron je govorio ispred zastave Ukrajine, kao i zastava Francuske i Evropske unije.

Obraćanje je započeo pozdravom na hrabrosti i odlučnosti ukrajinskog naroda.

“Njihova sloboda je naša vlastita. Ovi događaji su prekretnica u historiji Evrope i naše zemlje. Imat će trajne i dalekosežne posljedice na naše živote, na geopolitiku našeg kontinenta. Sankcije uvedene Rusiji bit će razmjerne agresiji za koju je kriva”, rekao je Macron i dodao da će “biti bez slabosti”.

Rekao je da će europske sankcije biti usmjerene na ruski vojni, gospodarski i energetski sektor.

Kako prenosi CNN, kazao je da će sutra govoriti pred francuskim parlamentom s daljnjim informacijama o odgovoru Francuske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Ruska vojska nadomak Kijeva. Oglasio se i Kremlj: Ovo će trajati koliko god treba
1 godina

[…] – Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja “najozbiljniji napad na mir, stabilnost u […]