Nužan je za normalan rad kardiovaskularnog, nervnog i mišićnog sistema, imunitet, čvrstoću kostiju i zubi, pretvorbu hrane u energiju, ravnotežu krvnog pritiska...
Uz njega srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate), lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.
Naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente. Ako tijelo ne dobiva magnezij, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate koje svakodnevno unosimo. Stotine enzima se aktivira zbog magnezija i jedino tako organizam iskorištava hranjive vrijednosti namirnica.
Uz to što povećani unos magnezija, esencijalnog minerala kojeg nalazimo u tamnom lisnatom povrću, može pomoći u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi, on vas može zaštititi i od moždanog udara.
Magnezij se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osjetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuhanju, pa je hranu bogatu magnezijem najbolje jesti što je moguće svježiju i u cjelovitom obliku.
Najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u sjemenkama bundeve, brokuli, banani, grašku, ribi.
Znatnu količinu magnezija sadrži čisti kakao odnosno crna čokolada s visokim udjelom kakaa (najmanje 60%) ali pritom treba imati na umu da jedan “red” tamne čokolade ima 145 kalorija.