Sočnost mandarina, osvežavajući ukus i bogatstvo hranljivih materija najbolji je izbor voća tokom zimskih mjeseci.
Mandarina potiče iz porodice citrusa i poznato je po svojim blagotvornim efektima na zdravlje.
Osim što pružaju zadovoljstvo nepcu, mandarine su prirodan izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, kao i vitamina B, D i K, kalcijuma, magnezijuma i vlakana, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.
Iako se često povezuju sa zdravljem, važno je znati da, kao i sa svakom hranom, treba voditi računa o količini konzumacije.
Iako su mandarine bogate hranljivim materijama, prekomijerna konzumacija može predstavljati problem.
Prema riječima ruske nutricionistkinje Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi 40 grama, a nekoliko mandarina već može dostići tu granicu.
Kada je idealno vrijeme za konzumaciju?
Previše mandarina može negativno uticati na jetru. Osobe koje pate od gastritisa takođe treba da budu oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu iritirati osjetljivu sluzokožu želuca i crijeva.
Mandarine se nikako ne preporučuje jesti na prazan stomak, jer njihova kiselost može izazvati iritaciju probavnog trakta. Najbolje vrijieme za uživanje u njima je uveče, jer imaju nisku kalorijsku vjrednost i neće negativno uticati na tjelesnu težinu.
Upravo zbog svoje lako svarljive prirode, mandarine su savršena opcija za laganu užinu tokom hladnih zimskih dana.
Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti dio zdrave ishrane, ali, kao i uvijek, umjerenost je ključna.