Medaljoni od govedine s palentom
Trebat će vam:
2 goveđa medaljona (oko 150 g svaki)
2 kašike maslinovog ulja
so i biber
4 srednja paradajza, nasjeckana
1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika svježeg peršuna, nasjeckanog
100 g palente
400 ml mlijeka
50 g putera
50 g parmezana, naribanog
Priprema:
Medaljone začinite solju i biberom. Zagrijte 2 kašike maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite medaljone 3 - 4 minute sa svake strane, ovisno o debljini mesa, dok ne postanu srednje pečeni. Izvadite ih i ostavite da odmaraju. U manjoj tavi zagrijte 1 kašiku maslinova ulja i pirjajte crveni luk 2 - 3 minute dok ne omekša. Dodajte nasjeckani paradajz, posolite, pobiberite i kuhajte još 5 minuta dok paradajz ne omekša i stvori umak. Na kraju umiješajte svježi peršun. U loncu zakuhajte mlijeko, posolite i postupno umiješajte palentu. Kuhajte 5 - 7 minuta, stalno miješajući dok se ne zgusne. Dodajte puter i parmezan, dobro promiješajte da se sve poveže i postane kremasto. Na tanjir stavite kremastu palentu, preko nje položite goveđe medaljone, a sve prelijte paradajzom s lukom.